Havaların ısınmasıyla birlikte ev kadınlarını bahar temizliği telaşı sardı. Ancak dikkat edilecek bir durum var!
Abone olDuvarlar ve kapılar silinecek, halılar yıkanacak, yün yataklar çırpılacak. Kısaca tüm ev köşe bucak temizlenecek. Ancak, tabiatın uyanışını tertemiz karşılamak isteyen ev kadınlarına uzmanlardan uyarı geldi.
İstanbul Cerrahi Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cahide Topsakal, dikkat etmeden ağır ev işleri yapan kadınlarda sıklıkla bel ve boyun fıtığı ile bel kayması şikayetinin görüldüğünü söyledi. İlkbahar ve sonbahar gibi mevsim dönüşlerinde yapılan ev temizlikleri sırasında bu şikayetlerin artış gösterdiğini hatırlatan Topsakal, Eğilerek uzun süre yer silmek, çamaşır ovalamak, halı silkelemek, ağır yük kaldırmak, eşya çekmek gibi çok masum görünen ev işleri uyuyan bir bel fıtığını uyandırabilir. diye konuştu.
Cahide Topsakal, fıtığın bir anda ortaya çıkmadığını, yıllarca dikkat edilmeksizin yapılan ağır işlerin küçük bir tetikleyici hareket sebebiyle bel ve boyun fıtıklarını ortaya çıkardığını kaydetti. Fıtık olanların genellikle Çok küçük bir şey kaldırmıştım, bir anda belim tutuldu. dediğini ifade ederek, Oysa bu daha önce yapılan yanlışların bir anda ortaya çıkmasından başka bir şey değil. değerlendirmesinde bulundu.
Ağır ev işleri ayak ve bacaklarda kuvvetsizlik ve kısmi felce de neden olabildiğinden ev temizliği bedeni zorlamadan yavaş yavaş yapılmalı. Topsakal, ev kadınlarına, Allahın verdiği bedenimizi hor kullanmaya hakkımız yok. Bahar temizliği yapayım derken belinizden olmayın. uyarısında bulundu.
Fıtık nasıl ortaya çıkıyor?
Omurlar arasında disk adı verilen küçük yastıkçıklar bulunuyor. İçi sıvıyla dolu esnek yapıdaki bu yastıkçıklar bir çeşit amortisör görevi yapıyor. Diskler, 20li yaşlardan sonra esnekliğini kaybetmeye ve bozulmaya başlıyor. Omurların arasındaki diskler, ağır iş, kaza, düşme ve çarpma gibi etkenlere maruz kaldığında ön ve arka bölümleri iterek kendine bir çıkış arıyor. Dokuyu delerek kendine bir pencere açan diskin içindeki sıvı omurga kanalına akıyor. Kanala akan kitle, zamanla çevresindeki sinir köklerine baskı yaparak bel ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve ilerleyen durumlarda kuvvet kaybına neden oluyor.
Doç. Dr. Cahide Topsakal, bel ve boyun fıtıklarının uyuşma ve karıncalanma döneminde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebildiğini bildirdi. Bel fıtıklarında 7-10 günlük yatak istirahati, boyun fıtıklarında da 15-20 gün boyunluk takarak dinlenmeyi önerdiklerini söyleyen Topsakal, Hastaların yüzde 60-70i bu yöntemle toparlıyor. İstirahat ve ilaçla tedavisi mümkün olmayanları da ameliyat ediyoruz. dedi. Topsakal, iyi bir cerrahın gerçekleştirdiği ameliyat sonrası hastalığın nüksetme ihtimalinin sıfıra yakın olduğunu vurgulayarak, boyun fıtıklarında da akan disk sıvısı yerine titanyum kafes konulduğunu belirtti ve ameliyat sonrası hastanın şikayetlerinden tümüyle kurtulduğunu kaydetti.
Bel kaymasıyla bel fıtığı
birbirine karıştırılıyor
Öte yandan Cahide Topsakal, bel fıtığıyla bel kaymalarının genellikle birbirine karıştırıldığını aktardı. Bu şikayetin omurların bütün halinde kaymasından kaynaklandığına dikkat çekerek, Bel kaymaları daha ağır ev işi yapan şişman kadınlarda görülüyor. Kaymayı durdurmak için omura birkaç yerinden vida atılarak payanda çakılıyor. şeklinde konuştu. Kaymanın tedavi edilemediğini, yalnızca daha fazla ilerlemesinin önlendiğini ifade etti.
Bahar temizliği için öneriler
Eğilerek yer silmeyin. Bunun yerine uzun saplı paspas kullanın.
Ağır yük kaldırmayın. Gerekiyorsa başkalarından yardım alın.
Temizlik sırasında uzun süre aynı pozisyonda kalmayın.
Temizliği zamana yayarak yavaş yavaş yapın.
Başınızı uzun süre öne doğru eğmeyin.
Halı ve kilim silkelerken vücudunuzu zorlamayın.
Kaynak: www.zaman.com.tr