Bahar meyvelerinin yararları
Bahar aylarının mucize besinlerini yiyerek enerjinizi yükseltip yaza daha formda girebilirsiniz.
Enerjinizi yükseltmek, yorgunluğunuzu engellemek, yaza daha formda hazırlanmak için baharın mucizevi meyvelerinden yararlanın! Bu dönem vücudun azalan vitamin ve mineral depolarını tekrar rezerve etme dönemi; işte bu vitamin, mineral ve lif kaynağı bahar meyvelerini biraz da bilimsel yönleriyle birlikte inceleyelim. Kadıköy Florence Nightingale Hastanesinden, beslenme ve diyet uzmanı Güzin Çaltı Yener baharın mucizevi meyve dünyasını anlatıyor;
C vitamini deposu: ÇİLEK Bahar aylarının vazgeçilmez meyvesi olan çilek lezzetinin yanı sıra sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Vücudumuz için önemli ve gerekli olan C vitamini içeriği yüksektir. 1 avuç dolusu çilek günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılar. 15 adet orta boy çilek (175 gram) bir porsiyon meyve hakkımıza denktir. Antioksidan içeriği yüksektir. Antosiyanin, ellag asit, kaempferol, kuarsetin içerir. Bu antioksidanlar kanser savaşçısıdır. Hepsini içeren ender besinlerdendir.
Bol miktarda fosfor ve demir içerir. B,C ve K vitaminlerinden de zengindir. Düzenli kullanıldığında kalp sağlığını korur.
Damar sağlığına fayda sağlar.
Potasyum ve antioksidan seviyesi sayesinde kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.
Göz sağlığını korur.
Kanı temizler ve cildi yeniler
Su ve lif içeriği yüksektir. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca kabızlık şikayetlerine fayda sağlamaktadır.
Alerjik etki gösterebilmektedir, özellikle çocuklar da dikkatli tüketilmelidir.
Kan şekerini dengeler.
Folat içeriği sayesinde sakinlik hissi verir depresyondan korur.
Homasistein seviyesini düşürür.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar.
Dişetlerinin güçlenmesini sağlar, ağız kokusunu önler.
Liflerin kraliçesi: KİRAZ Kiraz, A ve C vitamini; demir, bakır ve potasyum minerali; antioksidan madde ve lif içeriği bakımından yüksek bir meyvedir. 100 gram kiraz günlük;
A vitamini ihtiyacının %1'ini,
C vitamini ihtiyacının %12'sini,
Demir ihtiyacının %2'sini,
Bakır ihtiyacının %3'ünü,
Potasyum ihtiyacının %6'sını,
Besin lifinin %8'ini karşılar.