BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,00
ALTIN 3.010,38
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bağış'tan muhalefete PKK sorusu

Devlet Bakanı Egemen Bağış, HSYK krizi başta olmak üzere muhalefetin tutumunu eleştirdi.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Biz dedik ki, 'HSYK'nın yükünü hafifletelim. Üye sayısını 22'ye çıkaralım, daha rahat karar alır.' İstedik ki HSYK daha şeffaf olsun. Muhalefet bunu da istemiyor ve halka da anayasa paketi içindeki bu değişikliği anlatmıyor'' dedi. 

Bağış, Sarıyer İlçe Teşkilatı tarafından bir restoranda düzenlenen iftara katıldı. İftarın ardından bir konuşma yapan Bağış, Türkiye'nin önünü açmak için anayasa değişikliğini referanduma götürdüklerini belirtti.

Bağış, 'hayır' diyenlerin konuşmalarına bakıldığında 'hayır' demelerini gerektirecek somut bir şey görünmediğini, muhalefetin anayasanın 'kayısıya, üzüme iyi gelip gelemeyeceğini' sorduğunu, incir kabuğunu doldurmayan bir muhalefet anlayışıyla davrandığını söyledi.  

Muhalefetin halkı Anayasadan korkutmaya çalıştığını ifade eden Bağış, '' Biz 'pozitif ayrımcılık yapalım' diyoruz ama kimin için istiyoruz bu pozitif ayırımcılığı; kadınlarımız, gazilerimiz, şehit yakınlarımız ve özürlülerimiz için. Pozitif ayırımcılık yapabilmek için Anayasa değişikliği yapıyoruz'' dedi.

Egemen Bağış, Türkiye'de ''fişlenme'' diye bir kavram olduğunu ancak kimsenin kimseyi fişlemeye hakkının olmadığını ve insanların artık fişlenmesini engellemek için Anayasayı değiştirmek istediklerini kaydetti. 

Bağış, kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkı vermek, haklarını anayasal güvence altına almak ve amirlerin disiplin cezası vermesini zorlaştırmak için, AB ülkelerindeki kamu çalışanlarının haklarına Türkiye'deki kamu çalışanlarının da sahip olması, sendika tekellerinin kırılması, sendikalar arasında tercih yapılabilmesi için anayasayı değiştirmek istediklerini belirtti. 

''SİYASETÇİNİN YAPMASI GEREKEN..."

Odaların, sendikaların sivil toplum kuruluşlarının ülkenin yönetiminde söz sahibi olması ve onların görüşlerinin alınması için kamu denetçiliği kurumunun kurulmasını istediklerini ifade eden Bağış şöyle konuştu: 

''Muhalefetin reddettiği kamu denetçiliği kurumu, Osmanlı'daki ''Başkadılık'' siteminin aynısıdır. İsviçre de bunu kendi ülkesine 'Ombudsmanlık' olarak uyarlamıştı. Muhalefet bu sisteme bile karşı çıkmaktadır. HSYK üye sayısı 7 kişidir. Peki bu 7 kişinin ilgilenmesi gereken 11 bin kişi bulunmaktadır. Biz dedik ki, 'HSYK'nın yükünü hafifletelim. Üye sayısını 22'ye çıkaralım, daha rahat karar alır.' İstedik ki HSYK daha şeffaf olsun. Muhalefet bunu da istemiyor ve halka da anayasa paketi içindeki bu değişikliği anlatmıyor. 

Aynı şekilde Anayasa Mahkemesinin 11 üyesi bulunuyor. Dedik ki bu üye sayısını de 17'ye çıkaralım ve performansını artıralım. İstedik ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hakkını aramak için Strazburg'taki mahkemeye değil kendi Anayasa Mahkemesine gitsin. İşte biz Anayasada bu konuları değiştirmek istiyoruz.''

Bağış, muhalefet partilerinin 'hayır' kampanyası yaparken, il il memleketi gezip sıcağın altında vatandaşı bekletip Anayasa değişikliği konusunda vatandaşa da hiçbir bilgi vermediklerini ifade ederek, siyasetçilerin yapması gerekenin halka neden 'evet' ya da 'hayır' demesi gerektiğini anlatmak olduğunu söyledi.

''HAYIR'CILARIN ÖNÜNDE PKK GELİYOR''

Anayasa değişikliğinin Türkiye'nin önünü açacağını vurgulayan Bağış, ''Daha demokratik daha özgür, daha şeffaf ve daha zengin bir ülke olmak için 'evet' demenizi istiyorum. Türkiye'nin Avrupa Birliğinden sorumlu bir Bakanı ve bir Başmüzakerecisi olarak rica ediyorum; paketin içeriğini iyice inceleyin. Bu paketin ülkemizin önünü açacağını gördükten sonra aklın yolu birdir. Okuduktan sonra hala 'hayır' diyen vatandaşım varsa ona da saygı duyarım. Türkiye'nin önünü açmak ve çocuklarımıza daha güçlü zengin ve demokrat bir Türkiye bırakmak istiyorsak, 12 Eylül'de hepimiz için bir vebal vardır. Ve ben hepinizin 'evet' diyeceğine inanıyorum'' diye konuştu.

Bağış, muhalefetin halkı korkutarak bir propaganda zihniyeti yaratmaya çalıştığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''(Hayır) cevabı verenlere bir bakın, en güçlü 'hayır'cıların önünde önce PKK geliyor. Sonra MHP ve CHP geliyor. Hükümet, acaba PKK ile anlaştı mı? diye dertleniyorlar daha düne kadar şehit cenazelerinden rahatsız olanlar, şimdi PKK'nın neden silah bıraktığından rahatsız oluyorlar. Bu ülkede bazıları her şeye paranoya zihniyeti ile yaklaşıyor. Anayasa değişikliğinin mükemmel olmadığını ben de biliyorum. Ama bu Türkiye için bir aşamadır. Keşke muhalefet bize destek verseydi de daha iyi bir anayasa yapsaydık. Ama destek olmadılar.''

Bağış, Anayasa değişikliği paketinin Türkiye'yi daha iyi bir noktaya getireceğini ama Türkiye'nin daha iyilerine ihtiyacı olduğunu, bunu da Türk milletinin desteğiyle yapacaklarını dile getirdi.