Bağırsak sağlığı için mutlaka tüketilmesi gereken 5 besin
Vücudun ikinci beyni olarak tanımlanan bağırsakların sağlığı, kişinin güçlü bir metabolizmaya sahip olmasına da yardımcı oluyor. Bu noktada da mutfağımıza giren yiyecekler büyük önem yaşıyor. Peki bağırsak sağlığımız için hangi besinleri tüketmeliyiz ?
Bağırsaklar bağışıklık sisteminin en büyük organlarından biridir. Dolayısıyla bu organda ortaya çıkan herhangi bir bozulma tüm metabolizmayı etkiliyor. Modern dünyada sıkça maruz kalınan paketli ve işlenmiş gıdalar, ağrı kesiciler, uyku düzensizlikleri ile stres de bağırsak florasının başlıca bozulma nedenleri arasında sayılır. Uzm. Diyetisyen Yeşim Temel Özcan, bağırsakların düzgün çalışmasının büyük önem taşıdığını belirterek beslenme önerilerinde bulundu.
1- KEMİK SUYU: Bağırsak duvarının iyileşmesinde et-kemik sularının rolü çok büyüktür. Et-kemik suyunun yapısında bol miktarda bulunan jelatin, doğal yağlar, mineraller, vitaminler, proline, glutamin, glisin gibi aminoasitler bağırsak duvarının onarılmasında ve astar oluşumunda son derece önemlidir.
2- EV YAPIMI YOĞURT: En önemli probiyotik kaynaklarından biri ev yoğurdudur. Aynı zamanda probiyotik öğelerin yaşamasını sağlayan prebiyotik özellikte taşımasıyla bağırsak sağlığında en önemli öğelerin başında gelmektedir. İçerdiği “Lactobasillus” grubu ile ortamın ph dengesinin asit olarak kalmasını sağlamaktadır.
3- FERMENTE SEBZE TURŞUSU VE PANCAR KVASS: Yararlı bakteriler organik asitler üreterek bağırsak duvarında pH seviyesini 4.0-5.0 dolaylarına düşürmektedirler. Daha alkalin ortamları isteyen patojenik (kötü) mikroplar, bu asidik ortamda rahatça üreyip gelişemezler. Fermente turşu K2 vitamini kaynağıdır. Pancar Kvass ise betain ve folat kaynağıdır.