BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Bağdat, Türk bakan Yıldız'ı Erbil yolundan döndürdü

Irak hükümetinin hava sahasını kapatması üzerine, Kürt yönetiminin misafiri olmaya giden Türk Enerji Bakanı'nı taşıyan uçak, Kayseri'ye zorunlu iniş yaptı.

Abone ol

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı taşıyan uçak, Irak hükümetinin izin vermemesi nedeniyle Erbil'e gidemeyince Kayseri'ye zorunlu iniş yaptı.

Yıldız, Irak Kürdistan Yönetimi Başkanlığı'nın bulunduğu Erbil'de yapılan Petrol ve Gaz Konferansı'nın kapanış oturuman katılacaktı.

Son haftalarda Bağdat'taki merkezi hükümetle bölgesel Kürt yönetimi arasında yaşanan anlaşmazlıklar, silahlı çatışma düzeyine kadar ulaşmıştı.

Erbil'de düzenlenen konferansa, Kürt liderler ile çok sayıda uluslararası petrol ve doğalgaz şirketinin temsilcisi katılıyor.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Bakan Yıldız'ı taşıyan Başbakanlık uçağı İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan havalandığı sırada, Bağdat'tan uçuş izninin iptal edildiği bildirildi.

Uçak havadayken Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği ile yapılan görüşmelerde, Irak'ın kuzeyinin VIP uçuşlara kapatıldığı anlaşıldı.

Bunun üzerine uçak Kayseri'ye zorunlu iniş yaptı.

'Irak'ın normalleşmesine uğraşıyoruz'

Türk televizyon kanallarının aktardığı açıklamasında Yıldız, "Biz Irak'ın normalleşmesi için geliştirdiğimiz projelerle beraber uğraşıyoruz. Bunun farklı anlaşılmasına tabi ki bizlerin de mutlaka söyleyecekleri vardır" dedi.

Katılmak istediği konferansın kuzey ve güneyiyle, "Irak'ın tamamı için" bir toplantı olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Merkezi Irak hükümetindeki arkadaşlarımızın, değerli meslektaşlarımın bu manada hassas olacağına inanıyorum'' diye konuştu.

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın geçen ay, Irak'ta mezhep ayrılığı ve petrol paylaşımı nedeniyle "iç savaş" çıkabileceği yönünde sözler sarf etmesine Irak Başbakanlığı sert tepki göstermişti.

Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetimiyle merkezi hükümet arasında toprak ve petrol gelirlerinin paylaşımı konusundaki anlaşmazlıklar, geçen hafta Kerkük'te silahlı çatışmalar çıkmasına kadar varmıştı.

Erbil ve Bağdat arasında gerilimi azaltmak için heyetler arası görüşmeler halen devam ediyor.