BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,06
ALTIN 2.834,43
HABER /  DÜNYA

Bağdat için kim hazır?

Iraklı askerlerin başkent Bağdat’ın güvenliği aldığı eğitim programı, "yokluk içinde savaşı" andırıyor.

Abone ol

Başkent Bağdat’ın doğusundaki devasa çöl arazideki eğitim kampında askerler çatısız evlere "gizlice" girerek, AK-47 silahlarıyla mankenlere ateş talimi yapıyor.

Irak ordusundan 1700 asker keskin nişancı olabilmek için Amerikalı, İngiliz ve Iraklı uzmanlardan eğitim alıyor. Amaç, Bağdat güvenlik planı için bölgeye daha fazla, daha nitelikli asker gönderilmesini sağlamak.

Irak ordusundan General Ali Gidan, "Bizden başka kimse ülkemizi koruyamaz.

Daha ne kadar koalisyon güçlerine bağlı kalacağız... Bağdat’a gidecek ve Iraklıları savunacaksınız. Düşmanımız amansız, ancak eğer birlik içinde olursak, eğer bölgeler, askerler ve polis birlik içinde olursa düşmanı yenebiliriz" diyerek askerlere moral veriyor.

Amerikalı General Dana Pittard ise eğitimin amacının geçen yıl 17 bine yakın kişinin şiddet eylemlerinde yaşamını yitirdiği başkentin istikrara kavuşabilmesi için askerlere eğitim ve teknik yardım sağlanması olduğunu belirtiyor.

Komutanların işi oldukça zor. Bazı askerlerin kaskları, çelik yelek ve botları acınacak durumda, yedek üniformalarıysa yok. Bazıları aylardır paralarını alamadıklarından yakınıyor, generallerse bununla ilgileneceklerine söz vermekle yetiniyor.

Amerikalı Albay Arnold Gordon-Bray, askerleri motive etmeye çalışıyor:

"Savaşmaya başladığınız gün, son ana kadar savaşacaksınız. Irak’a tekrar gelmeye gönüllüyüm, günleri saymıyorum." Komutanlarının bu sözlerinden sonra askerler o an için ikna olmuş görünüyor, silahlarını omuzlarına asıp yeniden atış talimine gidiyor.