BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Bağcıların fotoğrafı çekildi

Bağcılar Belediyesi, modern belediyecilik hizmetlerini eksiksiz yerine getirmek üzere bir ilke imza attı.

Abone ol

Belediye sınırları içinde yaşayan 655 bin sakinin demografik verileri, bir yıllık çalışmanın sonunda toplandı. “Hane Halkı Araştırması” adı altında yürütülen proje geçtiğimiz günlerde sona erdi. Proje, 655 bin nüfusuyla Türkiye’nin pek çok ilini geride bırakan Bağcılar ilçesinde yaşayanlarla ilgili çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

Hane Halkı Araştırması nasıl yapıldı?

Belediye hizmetlerinde geleceği planlamak, kaynakları doğru ve optimum kullanmak amacıyla hayata geçirilen Hane Halkı Araştırması’nın kökeni 2002’de kurulan Kent Bilgi Sistemi KBSye dayanıyor. Sürekli güncellenen KBS’nin son aşaması ise çok daha kapsamlı verilere ulaşılan Hane Halkı Araştırması oldu.

Bağcılar’ın yapı profili

Uzun hazırlık çalışmalarının ardından ilçede bulunan hanelerin %93’üne ulaşıldı. Hane tespitlerinde, binaların yaklaşık %88’inin konut olarak kullanıldığı ortaya çıktı. %11’inin ise boş veya inşaat halinde olduğu belirlendi. Binaların yarıdan fazlasının üç ila beş katlı olduğu gözlendi. Ortalama 94 m2 büyüklüğündeki dairelerde, %45 gibi yüksek bir oranda kömürle ısınılıyor. Oturulan evlerin yarısı oturanlara aitken, diğer yarısı kirada oturuyor. Ev sahipliği oranının Türkiye ortalamasından düşük olması dikkat çekiyor.

İlçe sakinleri oturdukları evleri %90 oranında depreme dayanıklı bulmazken, depreme karşı hiçbir önlem almayanların oranı ise %63’ü buluyor.

Bağcılar ilçesinin nüfus profili

Evlerde yaşayan sayısı ortalama 4,2 kişiden oluşuyor. Bu oran Türkiye genelinde 4, İstanbul genelinde 3,8 iken AB ülkeleri ortalaması ise 2,4.

Araştırma sonuçlarının ortaya çıkardığı çarpıcı bir veri de ailelerin %54’ünün Bağcılar’dan önce İstanbul’da yaşamayıp Türkiye’nin değişik illerinden gelenlerden oluşması. Bu sonuca göre, Bağcılar İstanbul’un en fazla göç alan ilçelerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Bağcılar’da hane halkı geliri ortalama 914 YTL olarak belirlendi. Türkiye ortalaması ise TÜİK’in 2005 verilerine göre, 1.214… Gelir kaynağı ise dörtte üç oranında çalışanların gelirinden oluşuyor. 5 haneden üçünde ise sadece bir kişi çalışıyor.


İlçede yaşayanların %77’sinin otomobili yokken, hanelerin %96 ila 98’inin buzdolabı, televizyonu ve çamaşır makinesi var. Evlerin %90’ında en az bir aile üyesinde cep telefonu varken, internet bağlantısı olan ev sayısı sadece %8,2’ye karşılık geliyor.

Kadın ve erkek oranı, eğitim düzeyi

Bağcılar’da yaşayanların %51’i erkek, %49’u kadın. Erkek nüfus oranı Türkiye ortalamasının biraz daha üzerinde. Bağcılar genç nüfusuyla da dikkat çekiyor. Bağcılar’ın yaş ortalaması 27,4 iken bu oran hem İstanbul (28,8), hem de Türkiye (27,8) ortalamasının altında. AB ülkelerinde ise yaş ortalaması 43,7. Bağcılar’da yaşayanların %46,6’sı sadece ilkokul mezunu, okuma yazma bilmeyenlerin oranı istanbul genelinde %6,5 iken Bağcılar’da %7,1 belirlenmiş. Türkiye ortalamasının ise %9,6 olduğu tahmin ediliyor.

Araştırma verilerine göre, Bağcılar’da önümüzdeki 5 yıllık sürede okula başlayacak çocuk sayısı da belirlenmiş. 2007-2008 öğretim yılında yaklaşık 14 bin çocuk okula başlayacakken, 2008-2009 öğretim yılında ise yaklaşık 13 bin çocuk okula başlayacak. Bu rakamlar sonucunda okul ve derslik yapımı uzun bir dönem için planlanabilecek.

%46 oranında evlilerden oluşan Bağcılar nüfusunun %1,5’inin ise resmi nikahı bulunmuyor, bu oran yaklaşık 20 bin kişiye karşılık geliyor. Nüfusun %59’unun çalışmadığı Bağcılar’da 15 yaş üstü nüfusun işgücüne katılım oranı %41.Çalışan nüfus içinde en yüksek oranı ise %23 ile işçiler oluştururken, nüfusun %26’sı meslek hanesinde ev kadını-ev kızı olarak görünüyor. İlçede yaşayanların %90,5’i hiçbir yabancı dil bilmezken, sadece %3,7’si İngilizce bildiğini belirtmiş.

Sosyal güvence ve belediye yardımları

Nüfusun yarıya yakını SSK güvencesine sahipken, sosyal güvencesi olmayanların oranı üçte bir olarak belirlenmiş. Nüfusun %98’inde herhangi bir engellilik durumuna rastlanmazken, %2’de kalan engelliler içinde en yüksek oranı ortopedik engelliler oluşturuyor. Haneler %42 gibi yüksek bir oranda belediyeden yardım talep ediyorlar. Bu taleplerin %31 gibi büyük çoğunluğunu da gıda yardımı talebi oluşturuyor. İkinci sırayı ise %29 ile yakacak yardımı alıyor.

İlçede yaşayanların büyük çoğunluğu Türkiye vatandaşı iken, 655 bin kişi arasında yalnızca 700 kişi yabancı uyruklu, 110 kişi ise hem T.C hem de yabancı uyruğa sahip.

Araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaşan Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, Türkiye’de bir ilke imza atmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi ve belediye hizmetlerinin ekseninde insan olduğunun altını çizerek, vatandaşlarına en üst düzeyde hizmet verme amacını taşıyan tün belediyelerin kendilerinin açtığı yoldan gideceğini ifade etti.