BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,64
ALTIN 2.958,61
HABER /  DÜNYA

Bacanızı temizlediniz mi ?

Uzmanlar kış aylarında baca tıkanıklığının neden olduğu ölümlerin ve maddi hasarın önüne geçebilmek için baca temizliğinin önemli olduğunu i...

Abone ol

Uzmanlar kış aylarında baca tıkanıklığının neden olduğu ölümlerin ve maddi hasarın önüne geçebilmek için baca temizliğinin önemli olduğunu ifade etti.
Kış aylarında baca tıkanıklığı sonucu yaşanan yangın, mal ve can güvenliğimizi tehdit ederken, gerek gaz, gerekse katı yakıt dumanının neden olduğu karbonmonoksit zehirlenmesiyle de çok sayıda insan hayatını kaybediyor.
Isıtma sezonu ile birlikte baca tutuşmasının çok sayıda yangına neden olduğunu hatırlatan İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Karakuş, baca tutuşması sonucu çıkan yangınlarının çoğunlukla alt katlarında lokanta, pastane, gibi işyerleri bulunan binalarda meydana geldiğine dikkat çekerek, şu uyarılarda bulundu:
“Baca temizliği ihmale gelmez. Bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın. Bacalar, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar yükselen kanallardır. Bu kanallar içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar, gerek sobaların, gerekse ticari işletmelerde ocakların yakılması sonucu tutuşarak alev alması, baca yangınlarına neden olur.
Vatandaşlarımızın basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturur. Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olur. Küçücük bir alev, büyük bir yangına sebep olabilir.”

-KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE DE DİKKAT
İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Karakuş, baca yangınlarının yanı sıra kış aylarında karşılaştıkları bir diğer durumun da baca tıkanıkları sonucu meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmeleri olduğunu hatırlatarak, “Baca üzerine yuva yapan kuşlar, bu kuşların ölüsü veya çeşitli parçalar bacaların içerisinde kalabilir. Bu gibi durumlarda bacayı kullandığımız zamanlarda tıkanıklık söz konusu olabilir. Bu gibi tıkanmalar sonucu da yaktığımız soba, doğalgaz ya da katı akıtın dumanı dışarıya atılamayacağından ve tahliye edilemeyen gazın geriye dönmesi sonucu zehirlenmeler olur” dedi.
Soba zehirlenmeleri ile ilgili önemli bir konuda bacadan çıkan dumanın ters yönden gelen özellikle Lodos rüzgarının etkisi ile dışarıya çıkamayarak yaşam alanına dönerek karbonmonoksit zehirlenmesi şeklinde görüldüğünü ifade eden Karakuş, vatandaşların bacalarına rüzgar koruyucusu yerleştirerek önlem almalarını istedi.
Katalitik sobaların oksijeni tükettiği için özellikle küçük veya yatak odalarında kullanılmasının sakıncasını dile getiren Karakuş, şofbenlerin de mutlak suretle banyoda bulundurulmaması gerektiğini vurguladı.
Ankaralıları yatarken sobalarını yakmamaları konusunda uyaran Karakuş, sobanın yakıldıktan sonraki alev alma sürecinde odun veya kömür olsun çok miktarda duman çıktığını ve risk taşıdığını kaydetti.

YILDA EN AZ BİR KERE TEMİZLETİN
Baca yangınlarından korunmak için en önemli tedbirin sanayi işletmelerinde 3-6 ayda, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir kere bacaların temizletilmesi olduğunu anlatan Karakuş, “Normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez, vatandaşlar bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletsinler” dedi.

BACA TEMİZLİĞİNİ UZMANINA YAPTIRIN
Vatandaşların kendi yöntemleriyle bacaya bir şey dökerek, yakarak, içeriye bir ağırlık uzatarak bacayı açmaya çalıştıklarını, bu yöntemlerin yanlış olduğunu hatırlatan Karakuş, bu yöntemlerin baca duvarının yıkılması ve tahribi gibi sonuçlarla daha pahalı inşaat masraflarına neden olacağı uyarısında bulundu.
Bacaların temizlenmesi için İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na gelerek randevu alınması gerektiğini belirten Ceyhun Karakuş, vatandaşların 341 41 60 numaralı telefondan da ayrıntılı bilgi alabileceklerini kaydetti. Ankaralıların baca temizliği için Turgut Özal Bulvarı Numara 9 MİGROS Yanı, Ata Sanayi bitişiği/Akköprü adresindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na müracaat etmeleri ve ücretin yatırılması gerekiyor.

BACA TEMİZLİĞİ İÇİN ÖDENMESİ GEREKEN ÜCRET TARİFESİ
Kombi bacası 33.04 TL
Soba bacası 33.04 TL
Şofben bacası 33.04 TL
Kazan bacası 64.90 TL
Kazan bacası (çiftli) 129.80 TL
Şömine bacası 64.90 TL
Sanayi ve lokanta bacası 177.00 TL
Vezne Çalışma Saatleri: 8.30-16.00
(İHA)