BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Babamın Bavulu yoksa çalıntı mı?

Pamuk'un Nobel törenindeki Babamın Bavulu konuşmasının benzeri ünlü yazar Amin Maalouf'un eserinde ortaya çıktı.

Abone ol Yazar Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü'nü kendisine veren İsveç Akademisi'ne hitaben yaptığı uzun konuşmada sözünü ettiği "Bavul" hikâyesinin bir benzerinin ünlü yazar Amin Maalouf'un Yolların Başlangıcı adlı kitabında bulunduğu ortaya çıktı.

Dedesi bırakmış
 
Orhan Pamuk, kendisine verdiği bavulda babasının yazarlık denemesi yaptığı gençlik yıllarındaki yazılarının yer aldığı defterlerin bulunduğunu ifade etmişti. Amin Maalouf da Beyrut'ta yaşayan bir adamın dedesi ve dedesinin kardeşlerinin bilinmeyen maceralarını konu ettiği "Yolların Başlangıcı" adlı kitabında hikâyeye içi eski mektup, günlük ve defterlerle dolu eski bir bavuldanyola çıkarak başlıyor. Maalouf'un kitabında romanın kahramanının annesi, babaannesinin saklaması için bıraktığı bir bavul dolusu belgeden söz ettiğini belirtiyor. Hatta ailesinin yaşadığı eski eve gidip annesinin söylediği yerde bavulu buluyor. Kitabın 37'nci sayfasında bu bölüm şöyle yer alıyor: "Sonra annemle babamın odasına doğru yürüdüm, annemin söylediği dolabı açtım. Asılı giysilerin, sıra sıra iskarpinlerin arkasında duvara yaslanmış bavulu gördüm. Bavulu saklandığı yerden çekip aldım. Mektupların büyük çoğunluğu ona gönderilmişti, bütün okul defterleri, bu binlerce tek sayfa, onun defterleri onun kağıtlarıydı."

BİR ÇANTAYDI
Şekure Basman, eski eşinin çantayı oğlu Orhan Pamuk'a verdiğini tarihi Nobel konuşmasında öğrendi. Pamuk'un annesi, "Bavul değil, küçük bir çantaydı. Hep evdeydi. Ama içini açıp hiç bakmadım. İçinde ne olduğunu bilmiyordum" dedi.

Kaynak:www.sabah.com.tr