BIST 9.923
DOLAR 34,15
EURO 37,99
ALTIN 2.881,46
HABER /  GÜNCEL

Babalık testi zorlu oluyor

Soy bağının tespiti için DNA ve kan örneği vermek zorunlu hale getiriliyor. Kimse ‘Korkuyorum” diye örnek vermekten kaçamayacak…

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Soy bağının tespiti ile ilgili davalarda DNA ve kan örneği vermekten kaçınmak mümkün olmayacak. Özellikle gayri meşru çocuk davalarında, babalığın tespiti gibi konularda DNA ve kan örneği vermek kişinin kendi rızasından çıkartılıyor. Açılmış bir dava varsa ve soy bağının tespiti yapılması gerekiyorsa, tespit için gerekli örneğin verilmesinden kaçınılmayacak. Babalık testi yapılması gerektiği hallerde yargı kararı ile örnek alınması zorunlu hale getiriliyor. TBMM gündeminde bulunan yasal düzenleme yakında hayata geçecek.

İŞTE YASAL DÜZENLEME
Buna ilişkin yasal düzenleme ve gerekçesi şöyle:

“MADDE 296- (1) Uyuşmazlığın çözümü bakımından zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak, ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, herkes, soy bağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorundadır. Haklı bir sebep olmaksızın bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde, hâkim incelemenin zor kullanılarak yapılmasına karar verir.
(2) Üçüncü kişi tanıklıktan çekinme hakkı bulunduğunu ileri sürerek bu yükümlülükten kaçınamaz.”

GERDEKÇE MADDE 296- Soybağı ile ilgili davalar kamu düzenindendir. Bu nitelikteki davalarda, hâkim, maddî hadiseyi kendiliğinden araştırır ve serbestçe değerlendirir. Uyuşmazlığın çözümü bakımından, davanın tarafları yanında üçüncü kişiler de, zorunluluk hâlinde, bilimsel verilere uygun olmak, sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak koşuluyla, vücutlarından kan veya doku alınmasına katlanmak zorundadırlar. İşin önemi dikkate alınarak böyle bir zorunluluk öngörülmüş ve üçüncü kişilerin tanıklıktan çekinme haklarını ileri sürerek bu yükümlülükten kaçınma yolu da kapatılmıştır.