Büyükdeniz , Ali Babacan ve IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Brendenkampla sık sık bir araya gelmiş.
Abone olCumhurbaşkanlığının, Erdem Başçının, Merkez Bankası Başkanlığına atanmasına ilişkin kararnamenin Köşke sunulmadığına ilişkin açıklamasının ardından, gözler, yeni başkan adaylarına çevrildi. Paranın yeni patronluğu için en güçlü aday olarak gösterilen Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdenizin, Devlet Bakanı Ali Babacan ve IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Brendenkampla sık sık bir araya gelerek, Türk ekonomisi üzerine beyin fırtınası yaptıkları ortaya çıktı.
Merkez Bankası Başkanlığı için en güçlü aday olarak bilinen Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, London School Of Economicsten sınıf arkadaşı olan IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Brendenkamp ile Türkiyede sık sık bir araya geliyor. Bu toplantılara, zaman zaman Devlet Bakanı Ali Babacan da katılıyor. Toplantılarda, Türk ekonomisinin gidişatı konusunda tartışmalar yapılıyor. Büyükdeniz İstanbulda, Bredenkamp Ankarada olduğu için, beyin fırtınası olarak nitelendirilen toplantılar kimi zaman İstanbulda, kimi zaman Ankarada gerçekleştiriliyor. Toplantılarda, IMF politikaları da masaya yatırılıyor. Büyükdenizin, halen uygulanmakta olan dalgalı kur politikasına destek verdiği de biliniyor.
İKİNCİ ADAY ÇANAKÇI
Erdem Başçının Merkez Bankası Başkanlığına atanmayacağının kesinleşmesinin ardından, başkanlık için güçlü adaylardan birisi olarak gösterilen isimlerin başında Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı geliyor. Ancak Çanakçının başkanlığa atanmasıyla Hazine Müsteşarlığının boşalması şansını zayıflatıyor. Hükümet bu sefer de Hazine Müsteşarlığı konusundaki spekülasyonların alevlenmesi istenmiyor. Çanakçının Hazine Müsteşarlığına atanması sırasında da benzer tartışmalar yaşanmıştı.
Öte yandan, Süreyya Serdengeçtinin görev süresinin dolmasının ardından işbaşına gelen Merkez Bankasının yeni yönetimi, ilk sınavını bugün verecek. Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanvekili Erdem Başçı başkanlığında, bugün toplanacak.
--------------------------------------------------------------------------------
MB ve Hazine uyumu
Adnan Büyükdeniz, 27 Şubat 2006 tarihinde Yeni Şafak Gazetesine verdiği röportajda ise şu görüşleri savunmuştu: 2001den beri uygulanan para politikası, farklı bir ortamda uygulanıyor. Öncelikle Hazinenin Merkez Bankasından borçlanmasına son verildi. Bir de Merkez Bankasının iki türlü bağımsızlığından bahsetmemiz lazım. Birincisi araç, ikincisi amaç bağımsızlığı. Yani hükümetle birlikte tespit edilen bir enflasyon hedefinden sonra, bu hedefe nasıl ulaşılacağı konusunda araçlarda bağımsız. Belli koşullar yerine getirilmeseydi, Hazinenin o yoğun borçlanması devam etseydi, bütçe açıkları disiplin altına alınmasaydı araç bağımsızlığı bile kağıt üzerinde kalabilirdi. Bugün başarılı para politikasından bahsediyorsak, bunun Maliye politikasının başarıyla uygulanmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz.