BIST 10.030
DOLAR 34,13
EURO 38,23
ALTIN 2.928,52
HABER /  GÜNCEL

Babacan yüreklere su serpti

Devlet Bakanı Ali Babacan, yeni tasarruf tedbirinde ''vergi ve zam'' olmadığını bildirdi.

Abone ol

Devlet Bakanı Ali Babacan, GSMH'nin yüzde 0,8'i olarak öngörülen tasarruf tedbirinde ''vergi ve zam'' olmadığını bildirdi.

Babacan, tasarruf tedbiri kapsamındaki konulara açıklık getirirken, ''Tedbirin tamamı harcamalarla ilgili konular. Yüzde 0,12'si zaten alınmış tedbirler. Sağlıkta yüzde 0,26 alınacak, etti 0,38. Ayrıca 0,23'lük, harcanamayacağı aşağı yukarı belli olan kalemlerle ilgili blokaj var...Kalan 0,20'si ise belirsiz konularla ilgili ihtiyaten yedekte tutulan bir tedbir paketi, uygulayacağız diyebirşey yok, gelişmelere bakacağız'' şeklinde konuştu.

CNN Türk'te soruları yanıtlayan Bakan Babacan, üç hafta önce Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Türkiye'yi geziyorum, sağlık harcamalarıyla ilgili kontrolsüz bazı gelişmeler duyuyorum, bunları araştırın'' diye kendilerine talimat verdiğini söyledi.

Sağlıkla ilgili bugüne kadar yaklaşık 600 milyon YTL'lik bir tedbir alındığını ifade eden Babacan, şöyle devam etti:

''Nereden almışız? Mesela pozitif liste uygulaması, denetime yeni unsurlar eklenmesi gibi uygulamalarla yüzde 0,8'in yüzde 0,12'sini sağlık alanında aldık. Yıl sonuna doğru da 1,4 milyar YTL'lik, 0,26 daha ne tedbirler alacağımız konusunda sağlık bakanlığıyla mutabakata vardık. Bunları uygulamak için belki 1-1,5 ay daha süreye ihtiyacımız var.

Bu özellikle, sağlık giderlerinin kurumlar arası nasıl faturalandığıyla ilgili. Yine denetim boyutunda sosyal güvenlik kurumlarıyla Sağlık Bakanlığı arasındaki koordinasyon konusunda yapılabilecek pek çok şey var.''

Tedbirin tamamının ''harcamalarla ilgili'' konular olduğuna işaret eden Babacan, detaylar konusunda şu bilgiyi verdi:

''Yüzde 0,12 zaten alınmış tedbirler. Sağlıkta yüzde 0,26 alınacak, etti 0,38. Harcanamayacağı aşağı yukarı belli olan kalemlerle ilgili 0,23 blokaj var. Yüzde 0,20 gibi bir ihtiyat, olur da vergi tahsilatlarında şunda bunda, henüz projeksiyonlarda kesin karar veremediğimiz bazı konular var. Yani yüzde 0,20'si o belirsiz konularla ilgili ihtiyaten yedekte tutulan bir tedbir paketi. Uygulayacağız diye birşey yok, gelişmelere bakacağız, vergilere bakacağız. Gelirlerde şunda bunda aksama olduğunda devreye sokacağız. Zam ve vergi yok.''

-''BU UYGULAMALARI, FALANCA KURULUŞ İSTEDİ DİYE ALMIYORUZ''

Babacan bu arada, bütün bu uygulamaları, bütçe disiplinini, ''falanca kuruluş istemiş'' diye almadıklarını, Türkiye için gerekli olduğuna inandıkları için yaptıklarını vurguladı.

Babacan, ''bir yandan uluslararası piyasalarda bu kadar hareketlilik olacak, bir yandan Türkiye'nin bir cari açığı söz konusu olacak ve biz bütçe konusunda gevşek olacağız, böyle bir şey düşünmek mümkün değil. Eğer biz bütçe politikalarında sağlam durmazsak, sıkı tutmazsak işi, bugün olmazsa 6 ay sonra yine gelir Türkiye'yi bulur, Türkiye'nin başarısızlığı olur'' diye konuştu.