BIST 9.765
DOLAR 35,15
EURO 36,45
ALTIN 2.932,13
HABER /  DÜNYA

Babacan, Yeni Orta Vadeli Programı açıkladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Yeni Orta Vadeli Programı açıkladı. Programa göre İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olmasına yönel...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Yeni Orta Vadeli Programı açıkladı. Programa göre İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olmasına yönelik çalışmalar hızlandırılacak ve yurtiçi tahvil piyasalarının geliştirilmesi amacıyla çalışmalara devam edilecek.

Türkiye’nin önümüzdeki üç yıla ilişkin enflasyon, büyüme, işsizlik gibi kanularda yol haritasını belirleyecek Yeni Orta Vadeli Program (OVP) Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında açıklandı. Programa göre İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olmasına yönelik çalışmalar hızlandırılacak ve yurtiçi tahvil piyasalarının geliştirilmesi amacıyla çalışmalara devam edilecek.

Başbakan Yardımcısı Ali Babaca, Türkiye ekonomisinin yıl sonunda yüzde 3,6, 2014 yılında yüzde 4, 2015 ve 2016’da yüzde 5’er büyümesinin beklendiğini, yıl sonunda enflasyon hedefinin yüzde 6,8 olduğunu bildirdi. Babacan, cari işlemler açığını ise yıl sonunda yüzde 7,1’le kapatmayı hedeflediklerini söyledi. Ali Babacan’ın konuşmasından satır başları şöyle;

IMF’nin raporuna baktığımızda; küresel büyümenin yüzde 2.9 olarak aşağı yönlü revize edildiğini görüyoruz.

IMF’nin Doğu Avrupa ülkeleri için büyüme beklentisi yüzde 3’ün hayli altında.

Mali piyasaların sağlıklı işlemesine, finansal ürün çeşitliliği karşısında bireylerin bilinçli kararlar almasına ve yurtiçi tasarrufların artmasına katkı sağlayan finansal eğitim yaygınlaştırılacaktır.

Finans piyasalarına ilişkin uyuşmazlıkların süratli ve etkin bir şekilde çözümüne yönelik düzenleme yapılacak ve uygulama güçlendirilecektir.

Girişim sermayesi, bireysel katılım sermayesi, kredi garanti fonu, mikro kredi uygulamaları ve sermaye piyasası imkânları geliştirilerek, KOBİ ve girişimcilerin finansmana erişimi kolaylaştırılacaktır.

Merkezi yönetim bütçe açığını yıl sonunda yüzde 1,2, AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranını ise yıl sonu itibariyle yüzde 35 olarak öngörüyoruz.

Önümüzdeki dönemde elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına ağırlık verilecek.

Önümüzdeki dönemde petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin hızlandırılacak, linyit kömürü ve jeotermal gibi yerli kaynakların arama ve üretim faaliyetleri azami seviyeye çıkarılacak.