BIST 9.550
DOLAR 34,55
EURO 36,00
ALTIN 3.006,36
HABER /  DÜNYA

Babacan: İslami finansı geliştirmek için işbirliği önemli

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “İslami finansı geliştirme konusunda finansal ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği bu çalışmalarda önem...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “İslami finansı geliştirme konusunda finansal ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği bu çalışmalarda önemli olacaktır” dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Borsa İstanbul’da düzenlenen Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi Açılış Programı’na katıldı. Programa Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Başbakanlık Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mukim Öztekin, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Uyan ve davetliler katıldı.
Programın açılış konuşmalarını yapan Başbakan Yardımcısı Babacan, fikrin gündeme geldiğinde hem Türkiye Dünya Bankası ile hem de Dünya Bankası iile ilgili çalışmalara destek vereceklerini ve aynı zamanda Dünya Bankası’nın merkezi İstanbul oluşumunda özel bir anlamda taşıdığı konusunda bir mutabakat oluşturduklarını belirtti. Babacan, “Hazine Müsteşarlığımız ve Dünya Bankası arasında hazırlık sürecinin tamamlanmasından itibaren burada Borsa İstanbul çatısı altında bu merkezin oluşturulmasına karar verdik. Bu merkezin kurulmasında sadece Borsa İstanbul’un yanı sıra pek çok kuruluşun etkisi oldu” dedi.

“İSLAMİ FİNANS GELİŞTİRME KONUSUNDA FİNANSAL KURULUŞLARIN İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ”
Öncelikle İslami Finansı Geliştirme konusunda bilgi paylaşımı yine bu konuda teknik yardım ve danışmanlık hizmetinin sunulması gerektiğini ifade eden Babacan, “İslam Finans konusunda düzenleyici alt yapının güçlendirilmesi, uygulama birliğini sağlanması, bilgi paylaşımının teşvik edilmesi ve bunları desteklenmesi, burada Dünya Bankası’nın öncülüğünde, uluslararası finansal kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın işbirliği bu çalışmalarda önemli olacaktır. Biliyorsunuz faizsiz finans sistemi aslında temel özellikleri itibariyle finansal istikrar anlamında büyük katkılar sağlıyor. Son 2008-2009 krizinden sonraki yayınlanan raporlarda vurgulandığı gibi faizsiz finans sistemi, İslami esaslara göre çalışıyor olması, toplamda sistemin risklerini düşürüyor. Bunun birlikte bu sistem dikkati ve titizliği beraberinde getiriyor” ifadelerini kullandı.

“KATILIM BANKALARININ HİSSE PAYININ GİDİŞ HIZI İYİ DURUMDADIR”
Bu tür finansmanların arkasında reel bir varlık olduğunu söyleyen Babacan, “Bu da İslami Finans endüstri metotlarının, konvansiyonel metotlara göre farklılığıdır. İllaki bir varlık, bir yatırım ve bir mal olacak. Bir para hareketi gerçek hareketin karşılığında meydana gelecek. Aşırı risk alınmasının engellenmesi kısa vadeli riskli yatırımlar yerine daha uzun vadelerini yerine getirmektedir. Bir bakıma finansal ürünlerdeki aşırı kadraj kullanımı tüm bu sisteme ait hisseleri oluşturmaktayken, faizsiz finans sistemindeyken bunlar daha düşük seviyelerde olmaktadır. İşte Türkiye’de nispeten 1980’lerde özel finans kurumları adıyla başlayan daha sonra katılım bankası ismiyle gelişen ve devam eden faizsiz bankacılık sistemi, 2010 yılından itibaren kira sertifikası ihraçlarıyla beraber daha yeni bir boyut kazandı. Şu an katılım bankalarının hisse payı yüzde 6 civarında ama bu yaklaşık yüzde 6’ya yükseldi. Son 5-6 yıllık süre içerisinde gerçi pay olarak arzu ettiğimiz gibi değil ama gidiş hızı oldukça iyi durumdadır” şeklinde konuştu.
Dünyaya baktığımızda 1 buçuk milyon doları bulan faizsiz varlıklardan bahsedildiğini vurgulayan Babacan, “Dünyaya baktığımızda 1 buçuk milyon doları bulan faizsiz varlıklardan bahsediyoruz. Sadece kira sertifikasına baktığımızda 20 milyar dolarlık kira sertifikası ihraç edilirken 2012 yılında bu rakam 130 milyar dolara ulaşmış oldu. Türkiye’ye bakacak olursak, 2010-2011 ve 2012 yıllarında Türkiye’de hazine şimdiye kadar 5 ayrı ihraç gerçekleştirdi. Özel sektörde şu an 7 tane kira ihracı oldu” dedi.
İslami Finansman metotlarının ve kurumlarının sadece Müslüman nüfusun fazla olduğu ülkelerde değil ayrıca batı ülkelerinde de yoğun bir şekilde kullanmaya ve olmaya başlayacağını kaydeden Babacan, “Fakat bu ileri ki dönemlerde olacak. Türkiye’de biz Borsa İstanbul diye bir katılım endeksi oluşturduk. Yani şirketlerimizden faiz uygulamaları ve diğer hassasiyetler konusunda belli kriterlere uyanları artık ayrı bir endeksi tutuluyor. Ayrıca hedefli olarak yatırımda yapılabiliyor. Hatta oluşturduğumuz yeni bireysel emeklilik sisteminde de faizsiz imkanlar oluşmuş durumdadır. Dolayısıyla hazine kağıdı ve bonosu yerine hazine kira sertifikası, banka mevduatı yerine katılım bankası hesabı var. Geleneksel hisse senetleri yerine katılım grubundaki endekslerin hisse senetlerine yatırım yaparak bireysel emeklilik sistemine Türkiye’de artık çalışması mümkün oldu” ifadelerini kullandı.

“DÜNYA BANKASI’NIN İSTANBUL’DA MERKEZ AÇACAK OLMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Tüm bunlara ilave olarak bizim kamu bankalarının da ileri ki dönemde katılım bankacılığına gireceğini açıkladıklarını belirten Babacan, “Kamu bankaları yüzde 3’lük paya sahiptir. Katılım bankacılığında kamu yok. Kamunun yönettiği kontrol ettiği önümüzdeki dönemde sisteme katılmış olacak. Bütün bu çalışmalar bizim Borsa İstanbul’un uluslararası finans merkezi olmasına destek veren çabaların tamamındaki tuğla taşlarıdır. Buradan baktığımızda Dünya Bankası’nın İstanbul’da açacak olduğu merkez gerçekten büyük önem taşıyor. Biliyorsunuz, faizsiz finansman araçları özellikle kira sertifikası önce Güneydoğu Asya sonra Körfez’e ve sonra batıya doğru yayıldı. Biz biraz geç kaldık ama biz bu açılacak olan merkezle beraber ve son yıllardaki yoğunlaşan çalışmalarla beraber artık İslami Finansa daha küresel boyutta bir şehir olacağımızı söylemek isterim” diye konuştu.
Daha sonra Başbakan Yardımcısı Babacan, Dünya Bankası Başkanı Kim’e tablo hediye etti. Daha sonra Babacan, Kim ve protokol üyeleri Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi kurdele kesilerek açılış yapıldı. Ardından protokol üyeleri hatıra fotoğrafı çektirdi.