Devlet Bakanı Ali Babacan, Kıbrıs konusunda yeni fikirlere açık olduklarını açıkladı
Abone olDevlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Kıbrıs meselesinin çözümü yolunda yeni fikirlere açık olduklarını ifade ederek, bu yıl sonuna kadar bu yönde bazı adımların atılmasını mümkün gördüklerini söyledi.
Babacan, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema ile yaklaşık 1 saat süren görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kıbrıs konusunda kapsamlı çözümü arzu ettiklerini belirterek, "Yeni fikirlerin ortaya atılmasına açığız. Çözümün uzun bir zaman alacağının farkındayız. Ama bu yıl sonuna kadar bile bazı adımların atılabileceğini düşünüyoruz" dedi.
Bu konuda AB Dönem Başkanı Finlandiya ve D'Alema ile daha fazla işbirliği yapma kararı aldıklarını ifade eden Babacan, çözümün Türk tarafının tek taraflı atacağı adımlarla mümkün olamayacağını vurguladı. Babacan, bu konuda ortaya atılacak yeni fikirlerin tüm ilgili taraflarca detaylı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini de belirtti.
Ev sahibi D?Alema da Kıbrıs sorununa çözüm bulunması gerektiğine işaret ederek, "Limanlar açılmalı, ancak Kuzey Kıbrıs için meşru gereklilik konumundaki tecride son vermenin yolu da bulunmalı. İtalya, bu konuda somut bir çözüm üretilmesini, taraflar arasında uzlaşıya varılmasını desteklemektedir" dedi.
Babacan, gerek Türkiye'deki gerek AB ülkelerindeki kamuoyunun da önemine işaret ederek, teknik açıdan AB sürecinde çok büyük zorluklar yaşayacaklarını düşünmediğini, ancak kamuoyunu aydınlatıcı çalışmaların, üzerinde önemle duracakları konulardan biri olduğunu söyledi. Bakan Babacan, "Sabırlı olmalıyız, inancımızı yitirmemeliyiz" dedi.
D'Alema da İtalya tarafından Türkiye'nin AB üyeliğine öteden beri destek verildiğini kaydederek, "Bu, bizim ülkemizin Türkiye konusundaki geleneksel politikasıdır. Türkiye'deki olumlu gelişmeleri de göz önüne alarak, aynı politikayı sürdürmekte kararlıyız" diye konuştu.
İtalya Dışişleri Bakanı, Babacan ile yaptığı görüşmede Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu çerçevesinde bazı sorunları da ele aldıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, başta siyasi özgürlükler, ifade özgürlüğü ve azınlık haklarının tanınması konuları olmak üzere reformları devam ettirmelidir. İtalya, AB-Türkiye arasındaki müzakerelerde kriz çıkmasını istememektedir. Tabii bu da bir yandan Avrupa'nın tutumuna, diğer yandan da Türkiye'nin düzgün ve cesur tercihler yapma iradesi ve kapasitesine bağlıdır."
D'Alema, AB'nin kendi içine kapanmaması gerektiğini de belirterek, şunları kaydetti:
"İtalya, Türkiye'nin genişleme sürecinden dışlanması gerektiğini savunan kampanyalara karşıdır. Avrupa'nın kendi içine kapanması, Avrupa ruhuyla da bağdaştırılamaz. Bizler, AB'nin genişlemesiyle Türkiye'nin tam üye olmasının, günümüz dünyasındaki dinler ve uygarlıklar çatışması tehlikesine karşı da son derece olumlu bir mesaj olacağını düşünüyoruz."