AB'nin Kıbrıs ile ilgili dayatmalarına Başbakan Erdoğan'dan sonra Babacan da rest çekti.
Abone olDevlet Bakanı veBaşmüzakereci Ali Babacan, "Ne pahasına olursa olsun, sonuçları ne olursa olsun Kıbrıs"la ilgili tek yanlı hiçbir adım atılmayacak. Bunu daha kuvvetli nasıl ifade ederim bilmiyorum" dedi.
Babacan, AB Komisyonu"nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve ABD"nin eski BM Daimi Temsilcisi ve Kıbrıs Özel Temsilcisi Richard Holbrooke"la birlikte düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu tarafından düzenlenen "Türkiye"yi Kaybediyor Muyuz?" başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye"nin AB yolundan sapması ihtimalinden daha çok AB"nin nereye gittiği sorusunun kendilerini endişelendirdiğini belirten Babacan, bu kapsamda farklı din, kültür ve toplumlardan insanları evrensel ortak değerler etrafında birleştiren AB projesinin genişlemeyle birlikte ileri mi götürüleceğinin yoksa korkularla ve kısır tartışmalarla geriye mi döndürüleceğinin belirleyici olacağını vurguladı.
"Türkiye AB"den imtiyaz istemiyor" diyen Babacan, AB Komisyonu"nun son yayımladığı ilerleme raporunda bazı konularda adil olurken, Kıbrıs"la ilgili konularda bunu başaramadığını dile getirdi.
Raporların ülkeleri övmek için hazırlanmadığına dikkat çeken Başmüzakereci Babacan, "Doğası gereği eleştiriler olacak. Bakın 1,5 ay sonra üye olacak Romanya ve Bulgaristan"ın raporlarına. Birçok önemli eksiklikler sıralanıyor. Raporlar eğer çok olumlu olursa ülkelerde rehavete neden olur diye korkuluyor" ifadesini kullandı.
Türkiye"de bazı eski dışişleri bakanlarının "AB"nin tutumu netleşinceye kadar üyelik müzakerelerinin Türkiye tarafından askıya alınması" yönünde önerisi olduğunu hatırlatan Babacan, "Türkçe"de bir söz var; "Bekara karı boşamak kolaydır" diye. Herhangi bir durdurmanın Kuzey Afrika"dan Orta Doğu ve Kafkaslar"a kadar Türkiye"deki reform sürecinden etkilenen geniş bir bölgeye oldukça olumsuz etkileri olur" dedi.
Türkiye"de reform sürecinin yavaşladığı yönündeki eleştirilere de değinen Babacan, "Reform sürecinde mevsimsellik olacak. Bunun yazı var, kışı var" diye konuştu.
AB üyeliği için gerekli tüm kriterlerin karşılanması durumunda Fransa"da planlanan referandum gibi Türkiye"nin önüne bazı engellerin çıkarılabileceğini belirten Babacan, İspanya ve İngiltere"nin de zamanında çok daha az üyesi bulunan AB"ye girişlerinde sorunlarla karşılaştıklarını hatırlatarak, bunlara hazırlıklı olduklarını ifade etti.
'AB ARTIK KIBRIS KONUSUNDA ADİL OLAMAZ'
BM"nin "sorunu ithal edersiniz" uyarısına rağmen AB"nin Kıbrıs Rum kesimini üye olarak kabul ettiğini hatırlatan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"AB artık Kıbrıs konusunda adil olamaz. Eğer Rum kesimi bugün 25 üyeden oluşan AB"nin bir parçasıysa, tarafsız olunamaması doğal. AB, Kıbrıs Rum kesimini alarak sorunun bir parçası haline gelmiştir. Eğer AB ve Türkiye arasında bir sorun söz konusu ise çözüm için iki tarafa yardımcı olabilecek BM gibi bir kuruluş var." Kıbrıs"taki referandumların ardından BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan ve BM Güvenlik Konseyi"nde sadece 1 üye tarafından veto edilen raporda, KKTC üzerindeki izolasyonların kaldırılması gerektiğinin belirtildiğini ve yine bu konuda AB tarafının taahhüt altına girdiğini hatırlatan Başmüzakereci Babacan, seçimlerin ardından Türkiye"nin tek yanlı adım atıp atmayacağının sorulması üzerine şunları kaydetti:
"Türkiye"de halkın oyuyla iktidara gelmiş seçilmiş hükümet Kıbrıs"la ilgili tek yanlı adım atmayacaktır.
Türkiye"de bunu savunan tek bir sivil toplum kuruluşu yok. "Limanları açalım da üyelik müzakerelerinde sorun yaşamayalım" diyen tek bir köşe yazarı yok. Çünkü herkes son derece haklı olduğumuzun farkında.
Ne pahasına olursa olsun, sonuçları ne olursa olsun Kıbrıs"la ilgili tek yanlı hiçbir adım atılmayacak.
Bunu daha kuvvetli nasıl ifade ederim bilmiyorum." AB"nin kapsamlı çözüm olmadan Kıbrıs Rum kesimini alarak "hatanın büyüğünü yaptığını" kaydeden Babacan, bugün Rum kesiminin açıkça söylemese bile AB üyeliğinin avantajını kullanarak müzakere etmeden istediğini alma politikasını uyguladığını, fakat hiçbir sonuç elde edemeyeceğini ifade etti.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Babacan, Kıbrıs Rum kesiminin AB üyelik anlaşmasında kapsamlı çözümün adresinin BM olduğunun açıkça yazıldığına dikkat çekerek, herkesin sorumluluklarının farkında olmasını istedi.
Babacan, Türkiye olarak AB dönem başkanı Finlandiya"nın iyi niyetle "kısmi ve geçici çözüm" çabalarını takdir ettiklerini ve destek verdiklerini belirterek, "Özellikle Yunanistan"ın bu işten kaçmaması lazım. O zaman sorarlar "Niye Annan Planı"nda masadaydın?" diye" ifadesini kullandı.
Ali Babacan, Aralık ayındaki AB devlet ve hükümet başkanları zirvesi öncesinde üye ülkeleri ziyaret ederek hem ilerleme raporu hem de Kıbrıs konusunda Türkiye"nin tutumunu muhataplarına anlatmayı sürdüreceğini sözlerine ekledi.
Sabah kahvaltısında Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, diplomasi ve AB danışmanlarıyla bir araya gelen Babacan, Brüksel"den Paris"e geçerek Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası"nın paneline katılacak.