Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, neler yapacaklarını anlattı.
Abone olTürk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ''55 yıllık bir konfederasyonu, herhangi bir siyasi partinin arka bahçesi, yan bahçesi gibi göstermeye bizim gücümüz yetmez'' dedi.
Kumlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konfederasyon olarak örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması için çaba göstereceklerini, ancak örgütlenmeyi sendikaların yapacağını ifade etti. Örgütlenme çalışması yapacak sendikalara her türlü desteği sunacaklarını ifade eden Kumlu, örgütlenme çalışması dolayısıyla işsiz kalacaklara maddi destekte bulunacaklarını kaydetti.
Kumlu, ''Konfederasyon, bir baba gibi hareket edecek. Sendikalara maddi, manevi, lojistik destek sunacak'' dedi. Konfederasyon yapısında da birtakım değişiklikler öngördüklerini anlatan Kumlu, ''Bundan böyle genel sekreterlik ön plana çıkacak. Geçmişte, genel sekreterleri kimse tanımıyordu. Her şey, genel başkana kalmamalı. Bu anlamda, genel sekreterlik makamını ön plana çıkarmayı düşünüyoruz'' diye konuştu.
''GÜCÜMÜZ YETMEZ''
Önlerinde çalışma hayatını düzenleyen yasalara yönelik değişiklikler, yeni anayasa çalışmaları bulunduğunu hatırlatan Kumlu, işlerinin bir hayli zor olacağını belirtti. Kumlu, şunları söyledi: '
'Laik, demokratik, Cumhuriyet ilkelerine sahip çıkıp bu ilkelerin bekçisi olacağız. 55 yıllık bir konfederasyonu, herhangi bir siyasi partinin arka bahçesi, yan bahçesi gibi göstermeye bizim gücümüz yetmez. Tes-İş, maddi ve manevi olarak bana her şeyi verdi. Benim işçi hareketine düzgün, dürüst hizmet etmekten başka bir amacım yok. Bizim sendikal anlayışımızda ben yok, biz varız. Bu işte, arkadaşlarım, bir eksik yaptığında bu hepimizin eksiği olur. Bu yola hep 'biz' diye çıktık.'' ''Türk-İş topluluğu yanlış yapmaz'' diyen Mustafa Kumlu, genel kurulda konuşulanların salonda kalacağını, bundan sonra da birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.
KIDEM TAZMİNATI
Kumlu, kıdem tazminatı konusunda da tavırlarının belli olduğunu, bu hakka yönelik girişimleri genel grev sebebi olarak gördüklerini söyledi. Bu konunun çeşitli vesilelerle işverenler ve hükümet tarafından gündeme getirildiğini belirten Kumlu, öncelikli olarak kıdem tazminatı gün sayısını düşürmenin, sonra da bir fon oluşturmanın düşünüldüğünü kaydetti. Kumlu, şöyle devam etti:
''Geçmişte alınan kıdem tazminatıyla bir ev alma şansı vardı. Şimdi kıdem tazminatı, 30 yıl çalışan bir işçi için 60 bin YTL civarında. Bu parayla bırakın ev almayı, balkon bile almak güç. Gelecek teklifleri değerlendirmek lazım. Kıdem tazminatına dokunmak isteyen eller yanar. Genel grev çağrımız devam ediyor. Ama, Türkiye'nin gerçekleri var. Yapılmak istenenlere de bakmak lazım. Kıdem tazminatı problemse ki öyle değil, kıdem tazminatını değiştirmeye kimsenin gücü yetmez.''
Kayıt dışının kayıt altına alınmasıyla örgütlenmenin de önünün açılacağını belirten Kumlu, bu anlayışın hakim olması halinde Türkiye'deki problemlerin önemli oranda azalacağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk-İş Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada göreve geldikten sonra asgari ücrette yüzde 120 oranında artış gerçekleştirdiklerini ifade ettiğini hatırlattı. Kumlu, ''Artırıldı ama alım gücüne bir bakmak lazım. 419 YTL ile Ankara'da nasıl yaşanır bir hesap etmek lazım'' dedi.