BIST 9.673
DOLAR 35,27
EURO 36,70
ALTIN 2.968,48
HABER /  DÜNYA

Baba çocuk ilişkisi nasıl olmalı ?

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Uzm. Funda Ayra, babanın çocuk eğitimindeki rolü ve önemini anla...

Abone ol

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Uzm. Funda Ayra, babanın çocuk eğitimindeki rolü ve önemini anlattı.
Çocuğun hayatında babanın yerinin çok büyük olduğunu söyleyen Uzm. Funda Ayra, annenin bebeğe hamile kaldığı andan itibaren babalığın başladığını belirtti. Ayra, “Anne 9 ay bebeği karnında taşıyor onu her türlü hissediyor, duygusal bağ oluşturuyor. Ama annenin hamileliği iyi geçirmesi de, babanın sayesinde. Babanın da o zaman çocukla yavaş yavaş ilişkisinin başlaması söz konusudur. Çünkü çocukla kurulan bağ, çocukla baba arasındaki ilişkinin çok erken yaşlarda başlamasına neden olabiliyor” dedi.

"GÜNÜMÜZDE BABALAR DAHA İLGİLİ"
Eskiden çocuk, kelimelerle kendini ifade etmeye başladığı zaman baba ile arasında bir ilişkinin başladığını belirten Ayra, artık bunun böyle olmadığını ve günümüzde babaların çocukla çok erken yaştan itibaren iletişim kurduğunu, hem çocuğun bakımına yardımcı hem de annenin yardımcısı konumunda olduğunu söyledi. Babaların çocuğun hayatında güç ve güven veren bir faktör olduğu için dış dünyada kendini algılaması ve güveni hissetmesi açısından oldukça önemli bir noktada bulunduğunu açıklayan Ayra, ”Çocuğun hayatındaki her yerde, büyümesinde, dış dünyayla olan ilişkisinde, kendine olan güveninde, bağımsız olmasında her şeyde baba önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Baba faktörü esasında bir güç faktörüdür. Güven verici bir faktördür. Çocuklarla beraber yaptığım çalışmalarda şunu görüyoruz. Baba en kocaman, baba her şeyi halleder, güçlü ve kocaman bir figürdür” dedi. Ayra, sözlerine şöyle devam etti:
“Genç babalar araştırmacılar, ilgililer, daha çocuk doğmadan itibaren başlıyorlar bir takım şeyleri araştırmaya ve ondan sonra da çocuğunun ve eşinin yanında olmayı gerçekten istiyorlar. Eğitimde de öyle, çocuk eğitimi dediğimiz zaman hepsini kapsıyor zaten; akademik çalışması, akademik eğitimi, kişilik gelişimi hepsini kapsıyor.”

"ÇOCUK İLE KALİTELİ İLİŞKİ ÖNEMLİ"
Anne babanın ilişkisinin de, çocuğun eğitimine ve gelişimine doğrudan bir etkisi olduğunu söylemenin mümkün olduğunu ve birlikte hareket ederek çocuğun gelişiminde, çocuk ile ebeveynler arasında kaliteli bir ilişkiye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Ayra, “Çocuğun kişisel gelişimi, huzurlu olması, mutlu olması, kendine güven duyması, bunlar hep anne ve babayla sağlanan faktörler. Bunlar iyi olursa doğal olarak çocuğun akademik başarısına da yansıyor. Kaliteli, verimli, sağlıklı bir ilişki, paylaşılan şeylerin olması, baba-çocuk arasında bir takım paylaşımların olması, aile içerisinde beraber yaşanacak zaman dilimlerinin ayrılabiliyor olabilmesi çok güzel. Bu kadar hızlı hayatın içerisinde, bunları yapmak çok güç olsa bile, babalar eve çok yorgun gelseler bile çocuklarına ayıracakları küçücük bir zaman dilimi, dolu dolu geçirecekleri bir zaman dilimi çok önemli. Örneğin uykuya götürmek, onlarla beraber 15–20 dakikalık günün muhasebesini yapan karşılıklı bir konuşmayı göz göze, diz dize paylaşabilmek, bütün bir güne bedel bir durum olacaktır. Çocuk eğitiminde anne ve baba ortak, eşit bir rol paylaşıyorlar” dedi.
(İHA)