AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Aziz Yıldırım’ın yeniden yargılanması bizim AB süreci motivasyonu, Türkiye’de gerçekleştirdiği...
Abone olAB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Aziz Yıldırım’ın yeniden yargılanması bizim AB süreci motivasyonu, Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz reformlar, çıkardığımız yasalar, 2010 yılında referandumla kabul edilen Anayasa değişikliği ve Anayasa değişikliği ile ilgili atılan adımlar sonucunda birçok hak ihlaline uğrayan kişiler serbest bırakıldı” dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, İngiltere Büyükelçisi Peter Moore’u makamında kabul etti. Bakan Çavuşoğlu, Büyükelçi Moore’un ilk defa Türkiye de görev yapmadığını belirterek, Türkiye İngiltere ve Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakerelerinde yakından çalıştıklarını kaydetti. Çavuşoğlu, İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkilerinin mükemmel olduğunu belirtti.
Moore ise Türkiye’nin AB’ye destek veren ülkelerden biri olduğunu kaydederek, Bakan Çavuşoğlu’nun İngiltere’yi tanıdığını ifade etti.
“23. FASILLA İLGİLİ GAYRİ RESMİ AÇILIŞI KRİTERLERİNİN TAMAMINI GERÇEKLEŞTİRDİK”
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın ve Balyoz davası hükümlülerinin yeniden yargılanma kararını 23. faslın açılması çerçevesinde değerlendiren Çavuşoğlu, 23. faslın açılmamasının nedeninin siyasi engellerin olduğunu belirterek, "Biz 23. fasılla ilgili gayri resmi açılış kriterlerinin tamamını gerçekleştirdik. En son 1 Mart’ta yayınlanan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlallerinin engellemeye yönelik eylem planıyla daha önce İnsan Hakları, ombudsmanlık kurumu gibi kurumsal yaptığımız ya da attığımız adımlarla hem de gerçekleştirdiğimiz reformlarla 23. fasılla ilgili gayri resmi açılışı kriterlerinin tamamını gerçekleştirdik” diye konuştu.
Türkiye’nin 23. faslı açacak durumda olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"23. ve 24. fasılları açabiliriz. Avrupa Birliği, üye ülkeler ve Türkiye olarak açılmasını istiyoruz. Kıbrıs’la ilgili süreçten dolayı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi Yönetimi iki faslı engelliyor. Aziz Yıldırım’ın yeniden yargılanması bizim Avrupa Birliği süreci motivasyonu, Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz reformlar, çıkardığımız yasalar, 2010 yılında referandumla kabul edilen Anayasa değişikliği ve Anayasa değişikliği ile ilgili atılan adımlar sonucunda birçok hak ihlaline uğrayan kişiler serbest bırakıldı. Sadece 23. fasılla ilgili değil, bizim Türkiye’de özgürlük alanlarını ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmek için attığımız adımların yansımalarıdır.”
“KALICI BARIŞA VE ÇÖZÜME ULAŞMAK İSTİYORUZ”
Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a yönelik güven artıcı önlemler almasıyla ilgili Çavuşoğlu, Türkiye’ye vize almanın sadece 3 dakika gibi bir sürede tamamlandığın belirterek, bunun Güney Kıbrıs vatandaşlarını da kapsadığını söyledi. Çavuşoğlu, “Biz Güne Kıbrıs’ı tanımadığımız ve Kıbrıs’ demediğimiz için web sayfasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olduğu için burayı tıklamak istemediklerini bize ilettiler. Bunu Dışişleri Bakanlığımız değerlendirecektir. Ama bana göre en önemli güven arttırıcı adım, şu andaki müzakere sürecinde Türkiye’nin herkesten daha çok destek vermesidir. Rum tarafından bazı talepler geldi. Özellikle ‘Maraş’ı müzakere paketinden çıkaralım’ teklifleri geldi. Tüm bu önemli unsurların bir plan içinde müzakere edilerek, kazan-kazan formülüyle her iki tarafında çıkarını gözeterek, bir an evvel kalıcı barışa ve çözüme ulaşmak istiyoruz” diye konuştu.
23. faslın açılması için engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, “İtalya dönem başkanlığı başlıyor. Bu engeller kalkacak mı, yoksa Avrupa Birliği ‘Bizim seçimlerimiz var. Önce Konsey Başkanı, Komisyon Başkanı, Parlamento Başkanı, diğer komite seçimleri var’ mı diyecek, uzun ve müzakere süreci uzun faslı açalım ‘diye bir kararlılık mı gösterecek” ifadelerini kullandı.
(İHA)