Aziz Yıldırım Yargıtay kararının ardından görüldüğü 10 gün içinde hapse girecek. Aziz Yıldırım görüldüğü yerde tutuklanması için karar çıkartılacak.
Abone olAziz Yıldırım'a bugün umut bağladığı Yargıtay'dan ret yanıtı gelince cezaevi yolu göründü.
Aziz Yıldırım'ın ceza infaz dosyası İstanbul'daki yetkili mahkemeye ulaştığı anda görüldüğü yerde tutuklanması için karar çıkartılacak.
Peki Yıldırım şampiyonluğu görene kadar ceza infazını erteletebilir mi? Televizyon kanallarına bağlanan hukukçular bu yol var dese de işin aslı Yıldırım'ın durumunda bu mümkün değil.
10 GÜN İÇİNDE HAPİSE GİRECEK
İnternethaber.com'un hukukçu yazarı Cesim Parlak bunun sebebini açıkladı. Parlak'ın verdiği bilgiye göre Yıldırım için "6 aylık ceza infaz ertelemesi ise onun durumu için söz konusu değil. Zira ceza infaz ertelemeleri 3 yıl ve altı hapis cezası alanlar için geçerli.
Aziz Yıldırım'ın özgür olarak geçireceği günler artık sayılı. Yargıtay dosyayı infaz için İstanbul'a gönderdiği anda işleme konacak. Bu sürecinde yaklaşık 10 gün süreceği söyleniyor. Haliyle Yıldırım şampiyonluğu göremeden cezaevine girmiş olacak.
NE KADAR HAPİS YATACAK?
Cesim Parlak Aziz Yıldırım için iç hukuk yollarının tamamının da bittiğini açıkladı. Yıldırım aldığı 6 yıl 3 aylık hapis cezasının örgütlü suç olduğu için dörtte üçünü yatacak.
İşte Cesim Parlak'ın Yıldırım'ın durumuna dair açıklamaları;
"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Aziz Yıldırım’ın karar düzeltme talebini reddetti. Aziz Yıldırım’ın şike davasından almış olduğu ceza artık kesinleşmiş oldu. İç hukuk yolu olarak bütün süreç tüketildi. Aziz Yıldırım için cezasının infazının önünde başka herhangi bir engel kalmadı.
CEZASININ İNFAZI ERTELENEMEZ ÇÜNKÜ...
5275 Sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nun 17. Maddesine göre üç yıl üç yıldan fazla olan hapis cezalarında infazın ertelenmesi mümkün değil. Hapis cezası üç yıl ve altındaysa hükümlü, mazeretini belgeleyerek Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan infazını altı ay süreyle ertelemesini isteyebilir. Bu erteleme işlemi iki kez yapılabilir. Ancak bu yöntem Aziz yıldırım için geçerli olamaz. Çünkü Aziz Yıldırım üç yıldan fazla hapis cezası almıştır. Buradaki üç yıl hapis cezası infazda geçirilecek süre değil, temelde yerel mahkemenin verdiği ceza anlamındaki sınırdır. Aziz Yıldırım da 6 yıl 3 ay hapis cezası aldığı için kendisi için erteleme söz konusu olamaz.
YILDIRIM DAVET EDİLMEYECEK, YAKALAMA EMRİ ÇIKARTILACAK
İnfaz Yasası’nın 19. Maddesi gereğince de Aziz Yıldırım için dosya Yargıtay’dan infaz savcılığına intikal ettiği andan itibaren yakalama emri çıkarılacak. Önce davet gönderip sonra yakalama emri usulü Aziz Yıldırım’ın almış olduğu ceza miktarı itibariyle uygulanmayacak. Çünkü 19/2’ye göre üç yıldan fazla hapis cezalarının infazı için doğrudan yakalama emri çıkarılır.
Basında yapılan “Aziz Yıldırım’a önce davet çıkarılacak, gelip teslim olmazsa yakalama çıkarılacak.” Haberleri tamamen yanlıştır. Bilgisizlikten kaynaklı haberlerdir.
KANUN İNFAZ ERTELEME İÇİN NE DİYOR?
İlgili kanun maddeleri aşağıda:
Madde 17 – (Değişik: 24/1/2013-6411/4 md.)
(1) Kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilir.
(2) Erteleme, her defasında bir yılı geçmemek üzere en fazla iki kez uygulanabilir.
(3) Erteleme süresi içinde, hükümlü hakkında kasten işlenen bir suçtan dolayı kamu davası açılması hâlinde, erteleme kararı kaldırılarak ceza derhal infaz olunur.
(4) Birinci fıkrada belirtilen hapis cezalarının infazına başlanmış olsa bile, hükümlünün yükseköğrenimini bitirebilmesi, ana, baba, eş veya çocuklarının ölümü veya bu kişilerin sürekli hastalık veya malullükleri nedeniyle ailenin ticari faaliyetlerinin yürütülebilmesinin veya tarım topraklarının işlenebilmesinin imkânsız hâle gelmesi veya hükümlünün hastalığının sürekli bir tedaviyi gerektirmesi gibi zorunlu ve çok ivedi hâllerde, Cumhuriyet Başsavcılığınca altı ayı geçmeyen sürelerle hapis cezasının infazına ara verilebilir. Ancak bu ara verme iki defadan fazla olamaz.
(5) Erteleme isteminin kabulü, güvence gösterilmesine veya diğer bir şarta bağlanabilir.
(6) Bu madde hükümleri;
a) Terör suçları, örgüt faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkûm olanlar,
b) Mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanmasına karar verilenler,
c) Disiplin veya tazyik hapsine mahkûm olanlar,
hakkında uygulanmaz.
Yakalama emri
Madde 19- (1) Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kâğıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.
(2) (Değişik: 24/1/2013-6411/5 md.) Kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıldan fazla hapis cezasının infazı için doğrudan yakalama emri çıkarılır.
(3) (Ek: 24/1/2013-6411/5 md.) Adlî para cezasından çevrilen hapsin infazında hükümlüye öncelikle çağrı kâğıdı gönderilir