BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Aziz Yıldırım için tartışmalı karar

İddianamenin asliye hukuk yerine ağır cezada yargılanmasını kabulu tutuklu sanıklar için kötü bir haber.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- İddianamenin kabulüyle birlikte "Silahsız olarak adlandırılan bir örgütlenme yapısının özel yetkili mahkemede ne işi var" tartışması başlayacak.

Bilindiği gibi Aziz Yıldırım silahsız suç örgütünün lideri olmakla suçlanıyor. Silahlı suç örgütü ile silahsız suç örgütünün aynı kefede görülmesi hukukçuları ikiye böldü.

Sadece örgütlenmek veya örgütlenip silahsız yani cebir ve şidete başvurmaksızın işlendiği iddia edilen suçların yargılama yeri, özel yetkili mahkemelerin olmadığı gibi, soruşturma yeri özel yetkili savcıların yeri olmadığı yönünde görüş var.

TAM METNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Sanık haklarını korumak bakımından özel yetkili mahkemenin görev hududunda değilse bırakması yönünde Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin kararı var.

YARGILAMA DEĞİŞİYOR

Davanın görüldüğü mahkeme, davanın süreci ve sonucunu etkilemesi açısından önemli.  Tutukluluk ve yargılamanma biçimi de önemli ölçüde değişiyor. Sanıkların asliye cezada yargılanması halinde tutukluluk ihtimali bile ortadan kalkabiliyordu.

YENİ ŞİKE YASASI ASLİYEYİ İŞARET EDİYOR

Değiştirilen şike yasasında bu tür suçlarla ilgili düzenleme vardı. Ancak iddianamenin kabulüyle birlikte sanıklar ağır cezada yargılanacak. Yasa yürürlüğe girerse sanıkların yeni durumu ne olacak? İşte o metin:

"Bu düzenleme kapsamına giren suçlardan dolayı yargılama yapmaya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun ihtisas mahkemesi olarak görevlendireceği, asliye veya ağır ceza mahkemeleri değil, sulh ve asliye mahkemeleri yetkili olacak."

CMK'nın 250. maddesinde özel yetkili mahkemelerin görev alanı belirtiliyor. İşte o madde:

GÖREV VE YARGI ÇEVRESİNİN BELİRLENMESİ

Madde 250 - (1) Türk Ceza Kanununda yer alan;

a) Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu veya uyarıcı Madde imal ve ticareti suçu,

b) Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde cebir ve tehdit uygulanarak işlenen suçlar,

c) İkinci Kitap Dördüncü Kısmın Dört, Beş, Altı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar (305, 318, 319, 323, 324, 325 ve 332 nci Maddeler hariç),

Dolayısıyla açılan davalar; Adalet Bakanlığının teklifi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülür.

(2) Gelen iş durumu göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen suçlara bakmakla görevli olmak üzere, aynı yerde birden fazla ağır ceza mahkemesi kurulmasına, Adalet Bakanlığının teklifi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilir. Bu hâlde, mahkemeler numaralandırılır. Bu mahkemelerin başkan ve üyeleri adlî yargı adalet komisyonunca, bu mahkemelerden başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemez.

(3) Birinci fıkrada belirtilen suçları işleyenler sıfat ve memuriyetleri ne olursa olsun bu Kanunla görevlendirilmiş ağır ceza mahkemelerinde yargılanır. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtayın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler ile savaş ve sıkıyönetim hâli dahil askerî mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler saklıdır.