BIST 10.024
DOLAR 35,42
EURO 36,50
ALTIN 3.047,48
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Aziz Başkanı çıldırtan manzara

Duyarsız vatandaşların dere yataklarını kullanmaya devam etmesi, Başkan Kocaoğlu’nu da çileden çıkardı.

Abone ol

İzmir'in genişleyen sınırları ve artan nüfusuna paralel olarak büyüyen moloz döküm alanı ihtiyacı, Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı tedbirlerle sorun olmaktan çıkarken, duyarsız vatandaşların çok cüzi ücretlerin alındığı bu alanlar yerine dere yataklarını kullanmaya devam etmesi, Başkan Kocaoğlu’nu da çileden çıkardı.

Kent içinde yapılan hizmetleri incelemek ve yapılması düşünülen çalışmalar hakkında bilgi edinmek üzere bir süredir İzmir’i adım adım gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Güzelbahçe’deki Çamlıçay Deresi’ni dolduran moloz yığınlarına büyük tepki gösterdi.
Derenin yerleşim alanlarının uzağında kalan ıssız bir kesiminin adeta moloz döküm alanı haline getirilmesinin, şiddetli yağışlarda ciddi bir sel tehlikesine davetiye çıkardığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Çok büyük maliyetleri göğüsleyerek, kentin farklı bölgelerinde moloz döküm alanları belirledik. Bu alanlarda aldığımız ücretleri de çok düşük tuttuk. Buna rağmen hala eski alışkanlıkların sürdürülerek molozların dere yataklarına dökülmesi, bu kente kötülük etmektir. Biz yoğun yağışlarda sel tehdidi yaşamayalım diye hem alt yapıyı güçlendiriyor hem de dere yataklarını ıslah ediyoruz. Bu çabalarımıza vatandaşlarımızın da katkı koymasını beklemek en doğal hakkımız” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tamamı Başkan Aziz Kocaoğlu döneminde açtığı 4 yasal moloz döküm alanı bulunuyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından kullanıma sunulan Buca Kırıklar Köyü'nde 455 bin metreküp, Bornova Gökdere Köyü'nde 2 milyon 481 bin metreküp, Yelki Çalıcası mevkiinde 1 milyon 156 bin metreküp ve Gaziemir Evka -7'deki 575 bin 868 metreküp kapasiteli 'Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Depolama Tesisleri', ruhsatlı olarak Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZBETON AŞ tarafından işletiliyor. Bu alanlarda toplanan moloz ve inşaat atıkları, çevreye zarar vermeden ve kirlilik oluşturmadan bertaraf ediliyor.

KAMYONETLER İÇİN SADECE 6 LİRA ALINIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kaçak moloz dökümlerinin önüne geçilmesi ve vatandaşların bu alanları rahat bir şekilde kullanabilmesi amacıyla, 2009 ücret tarifesini değiştirmeyerek cüz'i olan fiyatları da aynı tutmuştu. Buna göre, küçük araçlar ve kamyonetler 6, tek dingilli kamyonlar 12, çift dingilli kamyonlar 23, 3 dingilli kamyonlar 30, 4 dingilli büyük TIR'lar için de 40 TL'lik ücret tarifesi korundu.

5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 41-4 maddesi gereğince, inşaat atık ve artıklarını, bunların toplanması ve depolanmasına ait yerler dışına atan kişilere 143 TL ile 4 bin 355 TL arasında para cezası veriliyor. İnşaat faaliyetinin bir tüzel kişi adına yürütülmesi durumunda ise idari para cezası 7 bin 261 TL'ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca, söz konusu atıkların kaldırılmasına ilişkin masraf da kişiden tahsil ediliyor.

Büyükşehir yetkilileri, alınan önlemlere rağmen orman alanı, dere yatağı ve yol kenarı gibi boş alanlara gelişigüzel döküm yapanların görülmesi durumunda, atık dökümü yapan aracın bilgilerinin (plaka, model vs.) mesai saatleri içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 293 19 99 numaralı 'Alo Atık Hattı'na, mesai saatleri dışında ise Hemşehri İletişim Merkezi'nin 445 66 55 ve Merkez 1'in 293 13 14 numaralı telefonlarına bildirilmesini istedi. Duyarlı vatandaşların çekeceği kaçak döküm fotoğraflarının da dikkate alınacağı bildirildi.