Azeri yetkililere göre, soykırımın suç sayılmasını öngören yasanın kabulü Fransa tarihinde kara bir leke olarak tarihe geçti.
Abone olAzerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Fransa senatosunda kabul edilen ve 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın Azerbaycan tarafından şaşkınlıkla karşılandığını ve şiddetle kınandığını açıkladı.
Açıklamada, Fransa senatosunun demokrasiye, insan haklarına, düşünce ve vicdan özgürlüğü prensiplerine ters bir karar aldığı belirtilerek, ''Bu, Fransa'nın bazı bölgesel süreçlere katılımına ciddi zarar verebilir ve bir sıra hoş olmayan neticelere sebep olabilir'' ifadesi kullanıldı.
Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermenistan tarafından işgal edildiği ve 1 milyon Azerbaycanlının hakkının ihlal edildiği kaydedilen açıklamada, Fransa'nın Azerbaycan'ın içinde bulunduğu bu durumunu görmezden geldiği, Fransa senatosunda alınan kararın sonucunda ise Fransa'nın objektifliğinin şüphe altında kalacağı ifade edildi.
Açıklamanın devamında, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın Fransa Senatosu'nun aldığı kararı tekrar kınadığı belirterek, Fransa'nın tarihe tarafsız yaklaşması ve bu tür sorunları siyasi oyuna çevirmemesi istendi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Sosyal-Siyasi Şube Başkanı Ali Hasanov, Fransa Senatosu'nda dün kabul edilen yasa tasarısının düşünce özgürlüğü ve insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.
Sosyal-Siyasi Şube Başkanı Ali Hasanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransa Parlamentosu'nun daha önce kabul ettiği yasa tasarısından sonra Azerbaycan hükümetinin, Cumhurbaşkanının ve Meclis Başkanının fikirlerini beyan ettiklerini hatırlatarak, Fransa Senatosu'nda dün kabul edilen yasa tasarısı ile beraber Azerbaycan'ın tavrının değişmediğini ve aynı olduğunu ifade etti.
Hasanov, Fransa'nın kabul ettiği yasa tasarısı ile beraber dünyada var olan imajını zedelediği vurgulanarak, yasa tasarısının Fransa'ya fayda sağlamayacağını belirtti.
Hasanov, tasarının düşünce özgürlüğüne ve insan haklarına aykırı olduğunu da söyledi.
Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Ali Ahmedov da yaptığı açıklamada, Fransa Senatosu'nun kabul ettiği yasa tasarısı ile ilgili olarak üç konu çerçevesinde itiraz ettiğini ifade ederek, birinci itiraz sebebinin, kabul edilen yasa tasarısı ile beraber Fransa'nın demokrasiye, düşünce özgürlüğüne, insan hakları ile adalet prensiplerine ters düştüğünü ve bu karar sonucunda Fransa'nın çağdaş tarihine kara bir leke yazıldığını söyledi.
'BUNDAN SONRA FRANSA'YA KİMSE İNANMAYACAK'
Fransa'nın yaymak istediği Avrupa değerlerine, kabul ettiği yasa tasarısı ile saygısızlık yaptığını dile getiren Ahmedov, ''Bundan sonra Fransa'nın Avrupa değerlerini yayma alanındaki çalışmalarına, söylemlerine kimse inanmayacak'' dedi.
Fransa'da kabul edilen yasa tasarısına itiraz etmesinin ikinci sebebi olarak ise Ahmedov, Fransa'nın bu adımı Türkiye'ye karşı yapmasının olduğunu, bu durumun ise Türkiye'yi seven her bir Azerbaycan vatandaşını derinden yaraladığını kaydetti.
Ahmedov, üçüncü sebep olarak da, Azerbaycan ve Ermenistan arasında var olan Yukarı Karabağ sorununda Fransa'nın sorunun çözümü için kurulan AGİT Minsk Grubu'nda üye bir ülke olduğunu hatırlatarak, Fransa'nın kabul ettiği yasa tasarısı ile beraber Ermenistan'a sevgisini gösterdiğini, bu sebepten dolayı Fransa'nın AGİT Minsk Grubu'nda üyelik hukukunu kaybettiğini ifade etti.
Fransa Senatosu'nun kabul ettiği yasa tasarısı ile ''adaletsiz'' davrandığının da altını çizen Ahmedov, Azerbaycan halkının da Fransa'yı yasa tasarısından sonra adaletsiz bir ülke gibi gördüğünü, bundan sonra Fransa'nın adil karar alamayacağına halkın inandığını belirtti.
TÜRK YETKİLİLERLE GÖRÜŞME
''Azerbaycan'ın Fransa'ya karşı tavrı ne olur?'' sorusuna Ahmedov, Azerbaycan ve Türkiye Dışişleri Bakanlıklarının konu ile ilgili olarak görüşmeler yapacağını, Azerbaycan Milli Maclisi'nde ise daha önce bir görüşmenin yapıldığını ve bundan sonra yapılacak toplantıda da bir karar alınmasının mümkün olabileceğini söyledi.
Fransa'da kabul edilen yasa tasarısının Türkiye ve Azerbaycan'a karşı alınan bir karar olduğunun altını çizen Ahmedov, Azerbaycan-Fransa arasındaki ilişkilere de soğukluk getireceğini sözlerine ekledi.
Azerbaycan Milli Meclisi milletvekili Melahat İbrahimkızı ise açıklamasında, Fransa Senatosu'nda kabul edilen yasa tasarısı ile beraber Fransa'nın sadece Türkiye ile değil, Azerbaycan ile ilişkilerine de hakaret ettiğini söyledi.
İbrahimkızı, Fransa'nın Yukarı Karabağ sorunundaki tarafsızlığını kaybettiğini dile getirerek, Fransa'nın AGİT Minsk Grubu üyeliğinden ayrılmasının şart olduğunu söyledi.
Öte yandan yurt dışında eğitim alan ve mezun olan Azerbaycan Gençlerinin Uluslararası Forumu (ASAİF) da, yasa tasarısının kabul edilmesinden sonra bir bildiri yayımladı. ASİF'in bildirisinde, Fransa'nın düşünce özgürlüğü ile insan hakları ilkelerine uymadığı ve uluslararası hukuk normlarına göre hareket etmediği ifade edilerek, Fransa'nın tarafsızlığını kaybettiği ve halen yürütmekte olduğu AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlığı görevinden ayrılması gerektiği vurgulandı.