BIST 9.577
DOLAR 34,01
EURO 37,88
ALTIN 2.826,47
HABER /  GÜNCEL

Azerbaycan'da gösteri tedirginliği

Azerbaycan hükümeti, Arap coğrafyasındaki ayaklanmalardan esinlenerek ülkede gösteri düzenlemeyi planlayan siyasi eylemcileri tutukladı.

Abone ol

Protestocular, Bakü'daki Mübarek heykelinin kaldırılmasını da istiyor

Azerbaycan'da Arap dünyasındaki gelişmelerden esinlendiği sanılan gösteriler düzenlenmesi planlanıyordu.

Ancak gösteriler öncesinde siyasi eylemcilerin bazıları tutuklandı.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta Azerilere, hükümeti protesto etmek için cuma günü sokağa çıkmaları çağrısında bulunulmuştu.

Siyasi eylem ve medyanın sıkı kontrol altında olduğu Azerbaycan'da, hükümetin Orta Doğu'daki gelişmelerin muhalefeti harekete geçirmesinden kaygı duyduğu yorumları yapılıyor.

'Hükümet tedirgin'

Tutuklamalar bu ay muhalefet partileriyle bağlantısı olan veya sosyal medyada aktif bazı genç eylemcilerin gözaltına alınmasıyla başladı.

Polis gözaltına alınanların asker kaçağı olduklarını ya da kamu düzenini bozmaktan dolayı tutuklandıklarını kaydediyor, ancak tutuklu yakınlarına göre gözaltıların asıl nedeni, Facebook'ta "11 Mart Azerbaycan Halk Günü" başlığı altında yapılan gösteri çağrıları.

İki yıl önce tutuklanması uluslararası yankı uyandıran Azeri blog yazarı Emin Milli de kamu düzenini ihlalle suçlanmış, ancak Milli asıl gerekçenin internete yüklediği hükümet aleyhtarı videolar olduğunu öne sürmüştü.

Geçen Kasım ayında serbest bırakılan Milli, son gelişmelerin hükümetin ne kadar huzursuz olduğunu ortaya koyduğunu söylüyor.

Emin Milli, BBC'ye verdiği demeçte, "Süregiden tutuklamalar hükümetin Orta Doğu'daki olayların Azerbaycan'ı etkilemesinden tedirgin olduğunu gösteriyor" dedi.

"Demokrasi yolunda sonuna kadar gideceğiz" sloganını taşıyan internet sayfasına destek verenlerin sayısı 3500'ü aşıyor, ancak BBC muhabiri Jonathan Dell, bu kişilerden ne kadarının gösteri çağrısına uyacağının ayrı bir konu olduğunu kaydediyor.

'İlerleme yetersiz'

Sözkonusu websitesi yazarlarından sadece biri Azerbaycan'da yaşıyor ve bir aydır tutuklu.

Yetkililer, izinsiz gösterilere karşı kararlı bir tutum izleyeceklerini söylüyor.

Güvenlik kuvvetlerinin tatbikat yaptığı yolunda haberler alınırken, bir hükümet yetkilisinin de gösteri düzenleyenleri dış güçlerin çıkarı için çalışmakla suçladığı bildirildi.

Emin Milli hükümetin zamanla reform yapmak zorunda kalacağına inanıyor ve şöyle diyor:

"Hükümetin ve toplumun Orta Doğu'da olanlardan ders alması önemli. Otoriter ülkeler dünyadaki mevcut eğilimleri anlamadıkları sürece protestolarla karşı karşıya kalacaklar."

Gözlemciler Azerbaycan hükümetinin Orta Doğu'daki gelişmeler üzerine, yolsuzluğa karşı yeni bir kampanya başlatmak için bazı adımlar attıklarını belirtiyor.

Muhalefet ise bu adımları yetersiz buluyor.