BIST 10.086
DOLAR 35,31
EURO 36,72
ALTIN 2.994,41
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Azap Gölü'nde toplu balık ölümleri

Ege Bölgesi’nin en önemli sulak alanlarından Azap Gölü’nde toplu balık ve kuş ölümleri devam ediyor.

Abone ol

Yapılan araştırmada sulak alanı 3 gün önce ziyarete gelen kuşların da öldüğü ortaya çıktı.

Söke ilçesi sınırları içerisindeki Azap gölünde doğal ekolojik sistemin bozulduğunu ortaya koyan gelişmelerin ardından en önemli sulak alandaki kirlilik giderek yeni boyutlar almaya başladı.

Bölgedeki kirliliği ortaya koyan araştırmaları yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve doğa Sevenler Derneği, son yaptığı incelemede yaşanan tehlikenin boyutlarının ulaştığı noktayı belirledi. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “ Birçok su kuşuna ev sahipliği yapan ve beslenme alanı olarak hizmet eden, Aydın bölgesinin en önemli sulak alanlarından Azap Gölü’nde, 3 gün önce yaptığımız incelemelerde balıkların, yılanların ve su kuşlarının öldüklerini tespit etmiştik. Sudaki zehirlenmeden meydana geldiğini tahmin ettiğimiz ölüm vakalarında, bazı kuşların canlı olduklarını ancak kaçmadan düşündüklerini görmüştük. Bugün yaptığımız araştırma sonucunda, önceki gün düşünen kuşların oldukları yerde boynu bükük öldüklerini gördük” dedi.

Kuşların zehirlenmeden dolayı güçlerinin olmadığını, yüzemediklerini ve kendilerini sazlıkların üzerine attıklarını gördüklerini kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Aynı kuşları sazlıkların üzerinde ölü olarak bulduk. Sazlıkların üzerinde olduklarından suda kaybolmamışlardı.En çok ölen kuşların, yöre halkının kara meke dediği sakar mekeler olduğunu gördük. Sakar mekeler daha çok dalarak ot, yosun ve dipteki canlılardan yediklerinden, en fazla etkilenen kuş olmuşlar. Ölen kuşların su yüzeyinde hemen kurtlandıklarını ve kurtlar kuşların etlerini yedikten sonra, kemiklerinin su içene gömüldüklerini tespit ettik. Tüm bu canlıların ölüm nedenini, suyun rengi açıklıyordu. Kirliliğin en yoğun olduğu bölgelerde, balık ölümlerinin sayısı oldukça fazlaydı” diye konuştu.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, gölde yapılan araştırmada üreme alanı Büyük Menderes Deltası olan, dünyada 3 bin bireyi kaldığı sanılan ve nesli tehlike altındaki türlerden olan Tepeli pelikanları de tespit ettiklerini belirterek, bugün Azap Gölü’ne beslenmek amacıyla 56 Tepeli Pelikan’ın geldiğini söyledi. Tepeli Pelikanların hareketlerini izlemek için gölde bir inceleme yaptıklarını kaydeden Sürücü, “Pelikanların birçoğu uçarak havalandı. Tepeli Pelikanlardan birisinin hareketlerinde bir tuhaflık olduğunu sezdik. Tepeli Pelikanın uçamadığını ve hareketlerinde bir yavaşlama olduğunu gördük. Tekneye alarak, yaptığımız incelemelerde hiçbir yarasının olmadığını, ihtimalle zehirli balıklardan yediğini ve rahatsızlandığını anladık. Veteriner üyelerimizle kontak kurarak, gerekli tedavisini uyguladık.

Azap Gölü’nde avlandıktan sonra akşamları tekrar geri geldikleri, üreme ve barınma alanı olan Büyük Menderes Deltası’na getirdik. Karina’da bulunan restorandan balık alarak besledik. Tepeli Pelikan kontrol altında tutulması ve yaban hayvanlarından korunması için özel kafesli bir bölümde bir süre zorunlu misafir olacak ve daha sonra yine doğal yaşam alanına bırakılarak özgürlüğüne kavuşacak” ifadelerini kullandı.