Yeteri kadar emzirilmemiş bebeğin yetişkinliğinde madde bağımlılığına daha yatkın olabileceği belirtildi
Abone olKonya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Aile Danışma Merkezi'nde bugüne kadar yüzlerce kişiyle görüşüldü. Görüşmeler sonrası 2007'den 2011'e kadar yürütülen "Aileye Aile İçinde Yardım Projesi" kapsamında, rahabilite çalışması yapıldı. Anne, baba ve çocuklarla defalarca tek tek yapılan görüşmelerde ilginç sonuçlara ulaşıldı.
Merkezin 6 yıl boyunca müdürlüğünü yapan Konya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Cemil Paslı, oral dönemin insan yaşamının ilk yılını kapsadığını söyledi.
Bebeğin gelişmesinde oral dönemin büyük önem taşıdığını, birçok problemin ve kişilik yapısının bu erken çocukluk döneminde ortaya çıktığını hatırlatan Paslı, haz alımının ve tatminin yolunda gitmesi ya da gitmemesinin bireylerde derin izler bıraktığını dile getirdi.
Oral dönemde bireyin haz kaynağının ağız olduğuna dikkati çeken Paslı, bu nedenle bebeklerin her şeyi ağızlarına alarak tanımaya çalıştığını aktardı.
YETERİNCE ANNESİNİ EMEMEYEN ÇOCUKTA OBURLUK OLABİLİYOR
Yeterli doyuma ulaşamayıp oral evrede saplanan kişilerin, gelecek yaşamında sürekli ağzın işler halde, bir şeyle meşgul olmasına ihtiyaç duyabildiğini vurgulayan Paslı, şunları kaydetti:
"Kişide oburluk, alkol, sigara tiryakiliği, kürdan çiğneme, uyuşturucu kullanımı gibi anormallikler görülebilir. Bu dönemde meydana gelen sapmalar, saplantılar ve fiksasyonlar (takıntılar), birçok patolojik bireyi ortaya çıkarmaktadır. Annesinden yeterince meme alamamış bir bebek, yetişkin olduğunda hem maddi hem de manevi manada hala ağız bölgesini aşırı tatmin etme arayışındadır. Aynı zamanda merkezi sinir sistemindeki doyum merkezlerini de tatmin arayışındadır. Buna bağlı olarak da çeşitli hassasiyetler ortaya çıkmaktadır. Birçok alışkanlık oral karakter eğilimlerinin yansımasına bağlıdır."