BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,71
ALTIN 2.980,25
HABER /  EKONOMİ

Aytaç üretimini durdurdu

Türkiye’nin en büyük et üreticilerinden Aytaç, finansal krizi aşamayınca Çaankırı Çerkeş’teki tesislerinde üretimi durdurdu.

Abone ol

Türkiye’nin en büyük et üreticilerinden Aytaç, finansal krizi aşamayınca Çankırı Çerkeş’teki tesislerinde üretimi durdurdu. Şirkete kaynak oluşturmak için firmaya ait gayrimenkullerin satışı gündemde. Ramazan Bayra-mı’ndan sonra kaynak bulunması halinde faaliyetlerin düşük kapasiteyle devam ettirilmesi planlanıyor.

Zaman'ın haberine göre Türkiye’nin önde gelen beyaz ve kırmızı et üreticilerinden Aytaç Et’te yaşanan finansal sıkıntılar, üretimin durmasına yol açtı. Firmanın ücretleri ödeyememesi üzerine 650 kadar işçi, başka şirketlerde iş aramaya başladı. Çalışanlar, firmaya bağlı diğer birimlerde de üretimin durma noktasına geldiğini iddia ederken, Zaman’a konuşan Aytaç Genel Müdürü Kemal Aktaş, et üretiminde yaşanan sıkıntının diğer birimleri etkilemesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Yaklaşık 18 yıl önce Çankırı Çerkeş’te kurulan ve dünyanın en büyük entegre tesisleri arasında gösterilen Aytaç Et tesislerinde üretim durdu. Yaklaşık iki buçuk aydan bu yana grev yaşanan firmada, işçilerle görüşmeler devam ediyor. İşçilerin iki aylık ücretlerini ödeyen firma, kalan iki aylık maaşları ödemek ve faaliyetlerine devam edebilmek için yeni finansal kaynak arayışlarını sürdürüyor. Yılda 7 bin 500 ton et işleme kapasitesine sahip tesiste çalışan işçiler ise iş bulabilmek için sektörde faaliyet gösteren diğer firmaların kapısını çalıyor. Kaynak oluşturmak için firmaya ait gayrimenkullerin satışı da değerlendiriliyor. Halihazırda Yimpaş Holding bünyesinde bulunan gıda üreticisinin bünyesinde, gayrimenkul satışı için ayrı bir ekip çalışıyor. Şirketin başka bir firmaya devredilmesi söz konusu değilken, yabancı ortak konusunda yönetimin ne gibi bir tavır alacağı ise tam olarak bilinmiyor. Edinilen bilgilere göre, firma Ramazan Bayramı’ndan sonra temin edeceği kaynaklarla, faaliyetlerine belli oranda düşüşle devam edecek. Fakat bayram sonrasında kaynak temininin kesin olmayışı belirsizliklerin devam edeceğine dair görüşleri güçlendiriyor. Firmanın Genel Müdürü Kemal Aktaş’ın verdiği bilgilere göre finansal problemlerin yanında ikinci olarak 5 Mart’ta yürürlüğe giren uygulamalar da yer alıyor. Sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde karışım yapılmasının yasaklanması ve yüzde 100’lük üretime geçişin sağlanamaması firmayı zora soktu. Bu süreçte firma iki aylık cirosunu da kaybetti.

Konuya ilişkin şirketin devredilmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Genel Müdür Aktaş, “Yabancı ortak olarak ise ortaklık konusunda daha önce bize teklif olmuştu. 4 yıl önce görüşmeler oldu ama rakamlarda mutabakata varılmadı. Şimdi iç pazarda da ortaklıkla ilgili açıkçası yönetim ne gibi bir tavır içerisinde, tam anlamıyla onlarla da görüşmedik. Her şey bayramdan sonraki sürece bağlı. Artık orada icra kurulu toplanır. Nedir, ne değildir bakılır. Yol haritası çizilir diye düşünüyorum.” dedi.