BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,47
ALTIN 3.038,15
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Aytaç Durak için karar verildi

28 Mart'ta açığa alınan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak hakkında müfettişler ilk incelemelerini tamamladı.

Abone ol

Adana'da, bir arsa ile ilgili imar değişikliği için bazı Belediye Meclisi üyelerinin 260 bin dolar rüşvet pazarlığı yaptığı iddialarıyla ilgili ses kasetini meclis toplantısında dinletince, kendisi hakkında da bir çok iddia ortaya atılan ve İçişleri Bakanlığı’nca geçen 28 Mart’ta açığa alınan Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak hakkında müfettişlerin ilk incelemeleri tamamlandı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın imzasını taşıyan teftiş kararında, Durak’la ilgili incelemeye konu olan 28 iddiayla ilgili 3’ü zaman aşımı, 1’i mahkemedeki davası devam ettiği, 23’ü suçsuz bulunduğu için, ‘soruşturma izni verilmemesi’ kararlaştırıldı. Soruşturulması istenen tek konu ise, 13 bin 56 metrelik arsanın belediyeye ait yarısının Durak’ın damadı Bekir Cavcav’a satışında, arsa parseline hissedar vatandaşın mağduriyetine yol açtığı iddiası oldu. Soruşturma izni verilen bu tek iddiayla ilgili olarak, Durak’la birlikte belediyede görevli 5 bürokrat ve encümende görevli 1 belediye meclis üyesi de suçlandı. Müfettişlerin bu konudaki raporu, Adana Valiliği İl İdare Kurulu’nca, suç duyurusu olarak savcılığa iletilecek. Savcılık soruşturması sonunda da dava açalıp açılmayacağına karar verilecek.

DAMADA ARSA SATIŞI

Durak’a soruşturma izni verilen belediyenin yarı hissedar olduğu 13 bin 56 metrelik arsanın, damadı Bekir Cavcav’a satışı konusu 2006 yılında gerçekleşti. Merkez Sarıçam İlçesi’ne bağlı Menekşe Köyü’nde Seyhan Baraj Gölü manzaralı arsanın belediyeye ait olan 6 bin 528 metrekarelik hissesi ihaleyle damat Bekir Cavcav’a 278 bin liraya satıldı. Satıştan sonra belediye ile hissedar olan Ahmet Nuri Karabaş, önalım hakkının engellenerek mağdur edildiğini iddia edip, satışın iptali için mahkemeye başvurdu.

Karabaş’ın bu konuda açtığı davalar sürüyor. Bu konuda Durak’la birlikte Genel Sekreter Hasan Gülşen, Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı Kaşif Barut, Hesap İşleri Daire Başkanı Selçuk Özkök, Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Karakuş, Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Gündoğdu ve Belediye Meclis Üyesi CHP’li Ahmet Işık da suçlanıyor.

İnceleme konusu iddialar arasında Durak’ın eşi Fahriye Durak’a ait göl manzaralı 11 bin 260 metrekarelik arsada imar değişikliği yapılarak yüksek miktarda rant sağlandığı konusunda ise, 2 ay önce Adana 11’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde Durak hakkında ‘görevi kötüye kullanmaktan’ 3 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldığı ve yargılama devam ettiği için ek bir işleme gerek görülmedi. Bu davada Durak’la birlikte aralarında belediye bürokratları ile belediye meclis üyelerinin de bulunduğu toplam 55 kişi yargılanıyor.

DURAK’IN DEĞERLENDİRMESİ

20 yıldır sağ kolu olarak bilinen, gittiği her partiye beraber götürdüğü, mecliste başkanvekilliğini emanet ettiği Meclis üyesi Mustafa Tuncel tarafından “Bugüne kadar belediyede yapılmış yasadışı ne kadar imar değişikliği varsa, mimarı Durak’tır” diye suçlanan Aytaç Durak, teftiş kararını değerlendirirken şöyle dedi:

“50 müfettiş 18 aydır inceleme yapıyor. Sonuçta görevden alınmamla ilgisi olmayan, 2 hakaret ve 1 seçim yasaklarını ihlalle ilgili dava açıldı. Son incelemede de ihalelere yolsuzluk, rüşvet, irtikap, görevi kötüye kullanma suçu gibi bir kovuşturma açılamamıştır. Damadım Bekir Cavcav’a arsa satışıyla ilgili de 2008’de 4’üncü Hukuk Mahkemesi’nde bir dava açılmış, halen devam etmektedir. Görevden uzaklaştırılmamı gerektirecek bir dava değildir.”

MİLLETVEKİLLERİNE MEKTUP

Öte yandan Aytaç Durak, açığa alınmasıyla ilgili tüm partilerin milletvekillerine mektup yazıp, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ı şikayet etti. İçişleri Bakanı’nın belediye başkanlarını veya belediye organlarında görevli kişilerle ilgili kesin hükme kadar açığa alma yetkisinin Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi ve demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı, keyfi kullanıma açık olduğunu savunan Durak, “Soruşturmaların selameti gerekçesiyle halen görevime iade edilmemem Anayasamıza, demokratik teamüllere aykırı olduğu gibi beni 5 defa seçen Adana halkının iradesini de yok saymaktadır” diye yakındı. Durak, son yerel seçim öncesi AK Parti’den istifa ederek MHP adayı olarak 5'inci kez aynı göreve seçilmiş, 28 Mart’ta görevden alınmış, 2 aylık süre dolduktan sonra tekrar aynı karar verilmişti.

Hangi iddialar incelendi?

Müfettişler, Aytaç Durak’ın kendi arsasının durumu görüşülürken belediye meclisine başkanlık yaptığı, bir markete yer tahsis ettiği ve bunun karşılığında hasılattan pay aldığı, mahiyetinde çalışanlar ve akrabalarının üzerine arazi aldığı ve bu yerleri imar değişikliğiyle ticaret merkezi yaparak rant elde ettiği, kendi arsasına imar izni verdiği, arazilerinin bulunduğu yöne doğru kentin büyütülmeye çalışıldığı ve belediye kaynaklarıyla buralara yatırım yapıldığı, metronun yapımı geciktirilerek kamunun zarara uğratıldığı, Adana’nın tanıtımı ve iletişim hizmetleri ihalesinde idarenin zarara uğratıldığı, kişilerin zararına yol açacak nitelikte usulsüz encümen kararları alındığı konularında ise ’zaman aşımı’ ve ’delil bulunamadığı’ gerekçeleri ile soruşturma açılmasına gerek görmedi.