Adana Büyükşehir Belediyesi Bakanı Aytaç Durak hakkındaki iddialar savcılığa taşınırken, Durak'a bir kötü haberde Adana Defterdarlığı'ndan geldi.
Abone olAdana Büyükşehir Belediyesi Bakanı Aytaç Durak hakkındaki iddialar savcılığa taşınırken, Hazine adına Adana Defterdarlığı’nın idare mahkemelerinde açtığı 213 iptal davasının tümü kabul edildi.
Ajanda Adana haber sitesinde yer alan habere göre Hazine’ye ait arazinin ‘18 uygulaması’ olarak da bilinen imar oyunlarıyla Aytaç Durak, kardeşi, yeğeni, ortağı, vekili ve bürokratların aralarında bulunduğu kişilere devrinin iptaliyle birlikte yeniden Hazine adına tescili için açılan 435 dava devam ediyor.
İdare mahkemelerinde açılan ve tümü kabul edilen davalar sonrası usulen açılan 435 davanın sonunda baraj gölüne nazır araziler yeniden Hazine’ye geçecek, üzerinde inşa edilmiş villa ya da taşınmazın yıkımı gündeme gelecek. İdare mahkemelerinde kazanılan davaların gerekçeleri arasında, “İmar düzenlemesine tabi tutulan Hazine arazilerinin tapu tescil sayfalarındaki hektar hanesi ‘daksillenerek’ yüzölçümü yönünden miktarın azaltılması, Hazine’ye ait taşınmazların yerine sınırdan uzak, ekonomik değeri düşük alanlardan yer tahsis edilmesi” gibi tespitler var.
Kardeşi, yeğeni, ortağı
Adana Büyükşehir Belediyesi, 2007’de Çukurova ilçesine bağlı Şambayadı ve Kabasakal köylerinde baraj gölü manzaralı Hazine arazisinin de içinde bulunduğu 10 bin dönümlük araziyi imara açtı. İmar Kanunu’nun belediyeye, Hazine’ye ait değerli araziye komşu ya da uzak arsaların yerleri harita üzerinde değiştirme yetkisi veren 18’inci maddesi uygulandı. Hazine’ye ait arazi, değeri daha düşük bölgelere kaydırıldı. Değerli arazi, Aytaç Durak, kardeşi Erdoğan Durak, yeğeni Anış Ramazanoğlu, ortağı Halil Aktakaç, Belediye Başkan vekili Zihni Aldırmaz ve belediye çalışanı Ömer Er’in de aralarında bulunduğu kişilere, değeri düşük bölgelerdeki arazileri karşılığında verildi.
Daksille buharlaştırılmış
Adana Defterdarlığı, uygulamanın Hazine’nin hak ve menfaatlerini ihlal ettiği gerekçesiyle idare mahkemelerinde 213 iptal davası açtı. Milli Emlak Kontrolörü ve Kadastro Müfettişi İzzet Sevinç’in düzenlediği rapor doğrultusunda Adana Defterdarlığı’nın Maliye Bakanlığı’na gönderdiği “durum raporu”nda davaların gerekçeleri özetle şöyle sıralandı:
İmar düzenleme sahasında kalan ormanlık alanların da düzenlemeye tabi tutulması. İmar Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca yüzde 40’lık Düzenleme Ortaklık Payı’ndan (DOP) karşılanması gereken yol, park gibi alanların Hazine’ye ait ait taşınmazlardan karşılanması.m İmar düzenlemesi sınırları dahilinde kalan Hazine’ye ait taşınmazların yerine, kök parsellerin olduğu sınırların dışında uzak ve ekonomik değeri düşük alanlardan yer tahsis edilmesi. Hazine taşınmazlarının bulundukları kadastro kök parsellerin olduğu sınırların dışında birden fazla parsele dağıtımı yapılarak şahıslarla çok hisseli hale getirilmesi.
Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin Hazine adına tescili yapılmadan, başkalarına verilmesi ve yüzölçüm yönünden Hazine zararına sebebiyet.
İmar düzenlemesine tabi tutulan Hazine’ye ait bazı parsellerin tapu tescil sayfalarındaki hektar hanesi daksillenerek yüzölçümü yönünden miktar azalması sağlanıp Hazine aleyhine tescili.
196 dava da yolda
İdare mahkemeleri 213 davanın tümünü, daha önce iptal edilen imar parselleri üzerinden dağıtım yapıldığı, düzenlemelerin yok hükmünde olduğu gerekçesiyle kabul, 18 uygulamalarını iptal etti. Defterdarlık 196 davanın ise hazırlığını yapıyor.