AYT kaç net kaç puan ediyor diye merak eden adaylar ÖSYM'nin YSK sınav değerlendirme sürecine ilişkin açıklamalarını inceliyor. TYT, AYT ve YDT olmak üzere üç oturumda düzenlenen sınava dair araştırmalar arasında, AYT'de en az kaç net yapmak gerekiyor sorusu yer alıyor. YKS'de iyi bir puan alabilmek için bu sınavda kaç doğru cevap verilmesi gerektiği merak ediliyor. İşte YÖK Atlas AYT puan hesaplama aracı ile AYT kaç net kaç puan eder sorusunun yanıtı!
Abone olYKS maratonunun ikinci adımı olan AYT için araştırmalar hız kazandı. Saat 10:15'te başlayan sınava ilişkin AYT kaç net kaç puan ediyor sorusu incelemeler arasına girdi. Sınava katılım gösteren 3 buçuk milyonun üzerindeki aday; AYT'de en az kaç net yapmak gerekiyor diye araştırıyor. YKS AYT sözel, sayısal ve eşit ağırlık puan hesaplama işlemi farklılık gösteriyor. İşte YÖK Atlas AYT puan hesaplama aracı ile Alan Yeterlilik Testi'nde yapılması gereken en düşük net sayısı…
YKS ham puan nasıl hesaplanır?
Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.
AYT sayısal puanı nasıl hesaplanır?
ÖSYM tarafından yayınlanan YKS kılavuzuna göre YKS sayısal puanları hesaplanırken TYT'nin ağırlığı %40 olarak alınırken AYT'nin ağırlığı ise %60'tır. AYT'de ise derslerin ağırlıkları şu şekildedir : Matematik %30, Fizik %10, Kimya %10 ve Biyoloji %10'dur.
NOT: Diploma puanı dışında ulaşılabilecek maksimum puan 500'dür. 100 puan ÖSYM tarafından her adaya verilmektedir. Geriye kalan 400 puan'ın 160'ı TYT'den 240'ı ise AYT'den gelmektedir.
Derslerde yapılan 1 netin AYT sayısal puanına katkıları geçtiğimiz sene şu şekildeydi:
Matematik : 3.00 puan
Fizik : 2.86 puan
Kimya : 3.1 puan
Biyoloji : 3.1 puan
AYT sözel puanı nasıl hesaplanır?
ÖSYM tarafından yayınlanan YKS kılavuzuna göre YKS sözel puanları hesaplanırken TYT'nin ağırlığı %40 olarak alınırken AYT'nin ağırlığı ise %60'tır. AYT'de ise derslerin ağırlıkları şu şekildedir : Türk Dili ve Edebiyatı %18, Tarih-1 %7, Coğrafya-1 %5, Tarih-2 %8, Coğrafya-2 %8, Felsefe Grubu %9 ve Din Kültürü %5.