CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu soru önergesinde, son on yılda erkek şiddetinden dolayı, aile içinde veya aile dışında kaç kadının yaşamını yitirdiğini, kaç kadının şiddete maruz kaldığını sordu.
Abone olCHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, şiddet vakaları, dava süreçleri ve sonuçları konusundaki güncel verilerin Adalet Bakanlığı UYAP sistemi, İçişleri Bakanlığı POL-NET ve Jandarma Genel Komutanlığının veri sistemi üzerinde toplandığını belirterek, konuya ilişkin ayrıntılı bilgilerin adı geçen kurumlardan talep edilebileceğini şeklinde yanıt verdi.
“ERKEK ŞİDDETİNDEN DOLAYI KAÇ KADIN YAŞAMINI YİTİRMİŞTİR”
Aile Bakanı, şiddet vakaları, dava süreçleri ve sonuçları konusundaki güncel verilerin Adalet Bakanlığı UYAP sistemi, İçişleri Bakanlığı POL-NET ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın veri sistemi üzerinde toplandığını belirterek, konuya ilişkin ayrıntılı bilgilerin adı geçen kurumlardan talep edilebileceğini söyledi.
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü yürütücülüğünde 2008 yılında "Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması"nın gerçekleştirildiğini belirten Aile Bakanı, temel bulgularının Şubat 2009'da kamuoyuna sunulan araştırmanın sonuçlarının TÜİK "Resmi İstatistik Programı" kapsamında resmi veri olarak değerlendirildiğini söyledi. Aile Bakanı İslam, “Söz konusu Araştırmaya Bakanlığımız Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Türkiye İstatistik Kurumu web sitesinden ulaşılabilmektedir” diye ekledi.
Ayşenur İslam, bahse konu araştırmanın bakanlığı tarafından güncellenmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini de ifade etti.
“KADIN KONUKEVİ SINIRLARI İÇİNDE ŞİDDETE MARUZ KALAN VE ÖLDÜRÜLEN KADIN BULUNMAMAKTADIR”
Aile Bakanı İslam, bakanlığına bağlı kadın konukevinde kalmakta iken kadın konukevi sınırları içinde şiddete maruz kalan ve öldürülen kadın bulunmadığını belirterek, “Ayrıca konuya ilişkin olarak Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'ndan bilgi alınmasının yerinde olacağı değerlendirilmektedir” dedi.
“Bir koruma talebi olmasına rağmen herhangi bir koruma verilmeyip şiddete maruz kalan kadın var mıdır?” sorusuna da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, koruma kararlarının; aile mahkemesi hakimleri, mülki idare amirleri ve acil durumlarda kolluk birimleri tarafından alındığını belirterek, “Konu ile ilgili ayrıntılı bilginin İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'ndan edinilebileceği değerlendirilmektedir” ifadesini kullandı.