Özgecan Aslan cinayeti sonrası gözlerin çevrildiği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam kadına şiddet suçlularına takılacak elektronik bilekliği tanıttı.
Abone olÖzgecan Aslan cinayeti sonrası kadına şiddet ve kadınların korunması tartışmalarının kilit ismi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'dan yeni açıklamalar geldi.
Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Bakan İslam, kadına şiddet vakalarında da kullanılacak olan elektronik bilekliği tanıttı.
ELEKTRONİK BİLEKLİK NASIL ÇALIŞACAK?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, halen Adalet ve İçişleri bakanlıklarınca uygulanan ''Elektronik bileklik sistemi"nin nasıl uygulandığını da anlattı:
"Şiddet dolayısıyla koruma kararı alınmış insanlara tamamen uygulansın, yurt çapında uygulansın kararı verildikten sonra farklı bir alt yapı çalışmasına gerek duyulacağı açık. Tamamen hakim kararıyla uygulanabilecek bir sistem bu. Kişinin ne kadar tehdit altında olduğu, ne kadar risk altında olduğuna göre verilecek bu kararlar."
PANİK BUTONU
Panik butonu uygulaması hala devam ediyor, onu bitirmeyeceğiz, yerine bir sistemi oturtmadan önce. Ama pilot uygulamanın sonuçlarını aldık. Belli oranlarda etkili panik butonu, ancak uzmanların geldiği nokta şu, bundan çok daha etkili elektronik takip sistemleri var ve Türkiye'de uygulanıyor. Bunu geliştirip Türkiye'de yaygınlaştırmak bundan çok daha etkili olan diğer elektronik takip sistemlerine bir geçiş iyi bir revizyon olur düşüncesi hakim oldu. Onun için biz sistemi ortadan kaldırmıyoruz, revize ediyoruz. Revize ederken de farklı bir biçimi kullanmaya başlayacağız.
ŞİDDET ZANLILARINA İYİ HAL İNDİRİMİ
Bu cezanın künhüne ait bir sorun değil, yargılama süreciyle alakalı bir sorun. Tamamen hakimin takdir yetkisindedir. Yargı bağımsız olduğu için bu konuda bizim şu olsun, bu olsun deme hakkımız yok. Ama dileğimi söyleyebilirim. Bu konularda hakimlerin takdir yetkilerini asla failden yana kullanmamaları gerektiğini düşünüyorum. Kişisel bakışım bu şekilde.
HANGİ PROFİL ŞİDDET UYGULUYOR
Doğrudan fail ile alakalı araştırmalar yapmaya karar verdik. Şiddet uygulayan, uygulamayan kişilerin niteliklerine bakmayı düşünüyoruz. Hangi prototip şiddet uyguluyor, hangi profil uygulamıyor? Bu ikisi arasındaki farkı bulabilirsek, farkındalık çalışmalarında neye yöneleceğiz bunu da tespit etmemiz mümkün olabilecek. Bundan sonraki araştırmaları bu yöne doğru evirmeyi düşünüyoruz.''