BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  MEDYA

Ayşe teyzenin adı nereden?

Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın, yazılarında 20 yıldır kullandığı ''Ayşe teyzesi''nin adı nereden geliyor?

Abone ol

Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın, bazı ekonomik terim ve olayları vatandaşlara daha basit anlatmak için yazılarında 20 yıldır kullandığı ''Ayşe teyzesi'', artık sadece hesap kitap işlerine değil, küresel ısınma, Greenpeace eylemleri ve tasarrufu özendirme çalışmalarına da konu olabiliyor.

Ayşe teyze, Gazeteci Uras'ın yazılarında kullandığı, ''Ali Rıza Amca'', ''Çiftçi Recep'' ve ''İşçi Memed'' gibi karakterlerinden sadece biri... 20 yıldır yazılarında kullandığı Ayşe teyzenin yıllar içinde bir sembol haline geldiğini anlatan Uras, bazı terim ve olayların nasıl daha basit bir dille anlatılabileceği düşüncesiyle ortaya çıkan Ayşe teyzeyi, televizyon ekranlarına ilk defa TRT'de yayınlanan ''Olayların İçinden'' programıyla taşıdığını aktardı. 

Uras, senelerce önce yazılarında hep annesini muhatap aldığını, annesinin iyi bir gazete okuyucusu olduğunu ve yazılarını, onun anlayacağı şekilde kaleme aldığını belirterek, annesinin vefatının ardından, Ayşe teyze adını verdiği bir karakter oluşturarak, Ayşe teyzenin anlayacağı şekilde yazmaya devam ettiğini kaydetti. Sokakta kendisini tanıyan insanların, ''Biz Ayşe teyzeyiz, Ali Rıza amcayız'' diyerek kendisine yaklaştığını ifade eden Uras, yalnızca Anadolu halkının değil, politikacıların bile bu tür anlatımdan daha çok hoşlandıklarını dile getiriyor.

GREENPEACE'DEN BAKAN PEPE'YE AYŞE TEYZELİ YANIT Bugüne kadar Güngör Uras'ın yazılarında okurlarla buluşan Ayşe teyzenin ismi, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin, 6 Şubat 2007 Salı günü ''İklim Değişikliği, Kuraklık ve Su Yönetimi'' konulu toplantıda geçmişti. Bakan Pepe, Ayşe teyze örneği ile vatandaşlara alınması gereken tedbirlere ilişkin çağrıda bulunmuştu.

Osman Pepe, açıklama sırasında, küresel ısınmanın etkilerinin azaltılması için ''Ev hanımı Ayşe teyzeden, ilkokul 8. sınıfa giden Hasan, kamyon şoförü Mehmet'e kadar herkesin sorumluluğu bulunuyor'' diyerek, ev ve iş yerlerinde su ile enerji kullanımı konusunda vatandaşlarca yapılması gereken tasarruf önerilerini sıralamıştı: Bunun ardından, Greenpeace, Ayşe teyzeden başlayarak vatandaşlarca alınması gereken tedbirleri sıralarken, hükümetin sorumluluklarını unuttuğunu savunan bir açıklama yapmıştı. Çevre ve Orman Bakanı Pepe'nin açıklamasında adı geçen Ayşe teyzeyi bulduklarını öne süren Greenpeace Akdeniz, Bakan Pepe'ye Ayşe teyzenin sözleriyle cevap vermişti.