BIST 10.086
DOLAR 35,33
EURO 36,79
ALTIN 3.005,29
HABER /  GÜNCEL

Aynı habitattaki kuşların renk ve ses farkının sırrı

Kanadalı araştırmacılar, aynı yaşam alanlarındaki akraba kuş türlerinin birbirlerinden renk desenleri ve ötüşlerini farklılaştırarak ayrıştıklarını keşfetti.

Abone ol

Kanadalı araştırmacıların kuşların ötüşlerinde ve tüylerinde keşfettikleri bir özellik, doğadaki renk ve nağme çeşitliliğini tarif etmeye yarayabilecek.

Araştırma ekibi, aynı habitatlarda bulunan birbiriyle yakından ilişkili kuş türlerinin görünüşlerinin ve ötüşlerinin farklılaşabildiğini tespit etti.

Deneyime dayalı bu evrimsel özellik, kuşların kendi türlerini tanımalarına yardımcı oluyor.

Dr. Paul Martin bu yeni keşfi Ottawa’da düzenlenen Birinci Evrimsel Biyoloji Kongresi’nde paylaştı.

Dr Martin ve ekibi dünya çapında 250 kuş türü üzerinde çalıştı.

Macaulay Kuş Ötüşleri Kütüphanesi’nin de yardımıyla, kuşların yaşam alanları ile görüntüleri ve ötüşlerini derleyen bir veri tabanı oluşturabildi.

Dr. Martin BBC’ye “Defalarca, yakın akrabalarıyla [aynı yerlerde] yaşayan kuşların farklı ötüşleri ve farklı renk desenleri olduğunu fark ettik” diye konuştu. “Yani, yakın akrabalarıyla aynı yaşam alanını paylaşmaları, tanık olduğumuz o muhteşem çeşitliliği yaratıyor gibi görünüyor.”

Dr. Martin kuşların çeşitliliğinden büyülenmiş olmasının, onları çalışmaya başlamasının tek nedeni olduğunu söylüyor. “Bu çeşitliliği nedenini bilmek istedim, özellikle de çok uzun süredir ayrı türler olarak düşünülmeyen türler arasında.

Bir kuş için farklı olmak türünün devamlılığı açısından çok önemli. “Ötüş ve renk farklılıkları kendi türünü ayırt edebilmek ve farklı türlerle çiftleşmekten kaçınmak açısından kritik,” diyor Doktor. “Renk desenleri ve ötüşler genelde eş seçimi ve eşi cezbetmek için öne çıkan karakter özellikle, dolayısıyla bu özelliklerin bir türden diğerine farklılaşmasını bekliyoruz.”

Kuşların bu şekilde farklılaşmaları, doğadaki yiyecek ve yaşam alanı rekabetinde uygunsuz biçimde “yakalanmalarını” önlemek için de ayrıca gerekli.