İnternet ailenin temeline dinamit koyabiliyor. Bilgisayar başında her geçen süre karı kocayı uzaklaştırıyor.
Abone olUzman Psikolog ve Aile Terapisti Dr. Füsun Budak, son dönemlerde, bilgisayar başından kalkmayan çiftlerin evliliklerinde sorunlar yaşandığını ve boşanmaların arttığını gözlemlediklerini bildirdi.
Budak, yaptığı açıklamada, bilgisayar başında geçirilen zamanın insanların sosyal ilişkilerini, iş ve okul hayatlarını olumsuz etkileyip, içe kapanmaya ve başarısızlıklara neden olduğunu söyledi.
Sanal bir ortam yaratılıp, gerçek yaşama adaptasyon sorunları yaşanmaya başlandığını belirten Budak, ''İnsan, sağlıklı ve doğru kullanıldığı sürece yararlı olduğu düşünülen bu makinenin kölesi haline gelmeye başladı'' dedi.
Bağımlılığın ne şekilde olursa olsun insan yaşamına zarar veren bir durum olduğunu ifade eden Budak, şunları kaydetti:
''İnsan daha iyi bir yaşam sürmek için kullandığı araçların kölesi haline dönüşürse fayda yerine zarar görür. Nedir peki bu bağımlılık dediğimiz şey? İnsanın sahip olduğu herhangi bir şeyi sürekli yanında istemesi, kaybetmek istememesi, kaybedeceği endişesi ile ona sıkıca sarılması, zarar verdiğini bildiği halde kontrolsüz bir şekilde ondan kopamamasıdır. Bir anlamda takıntı haline dönüşmesidir.
Nasıl ki alkol ve madde kullanımlarında ve yoksunluklarında davranış bozuklukları oluşuyorsa bu konuda da bu tür sorunlar yaşanmaktadır. Yalan söyleme, sinirlilik, huzursuzluk, dikkat ve konsantrasyon sorunları, korku ve kaygılar, depresyon, iletişim sorunları ve olaylara ilgisizlik, uyku ve yeme düzensizlikleri, iş ve okul performansında düşüş gibi sıkıntı yaşanır.''
Budak, son dönemlerde, bilgisayar başından kalkmayan çiftlerin evliliklerinde sorunlar yaşandığını ve boşanmaların arttığını gözlemlediklerini bildirdi. Bilgisayar bazı bağımlılığı nedeniyle bazı çiftlerin aynı ev içinde yaşayan iki yabancı durumuna geldiklerini ifade eden Budak, ''Eşi ile konuşmak ve paylaşmak yerine sanal ortamda başka kişilerle paylaşımlar ve aldatmalar oluşmakta, bilgisayar başında uzun zaman geçirmekten dolayı cinsel yaşamları bozulmakta ve yine cinselliği sanal ortamda yaşama eğilimi artmaktadır'' dedi.
Yabancılaşan eşlerin bir süre sonra da birbirinden tamamen koptuğunu ve çareyi boşanmakta bulduklarını anlatan Budak, bu tür sorunlarla merkezlerine başvuranların sayısında önemli bir artış olduğunu bildirdi.
YALNIZLIĞA İTİLME
Tüm bu yaşanan sorunların kişiyi çevresindekilerden soyutladığına ve yalnızlığa ittiğine dikkati çeken Budak, ilişkilerde yaşanan olumsuzlukların iş yaşamına da taşındığını kaydetti.
Sabaha kadar bilgisayar başında kaldığından uykusuz ve yorgun bir şekilde işe giden kişinin performansının bu durumdan önemli ölçüde etkileneceğini dile getiren Budak, bunun sonucunda iş kaybının da yaşanabileceğini belirtti.
Bilgisayar başında oynanan oyunların, yapılan alışverişlerin de kişinin maddi kayıplar yaşamasına sebep olduğunu anlatan Budak, şöyle devam etti:
''Gerçek hayatta yaşadığı başarısızlıkları kişi, sanal ortamda hırs yaparak oyun ortamında başarıya dönüştürmek isteyecektir. Bunu yaparken de temel ihtiyaçlarını karşılamayan kişi sağlıklı düşünemez hale gelecektir. Bilgisayar başından ayrılmayan kişilerin kimi zaman paranaoid düşünceler ve hezeyanlar geliştirdiği de gözlenmektedir. Psikolojik sorunların yanı sıra bel, boyun, sırt ağrıları ve gözlerde kuruluk gibi fiziksel şikayetler de ortaya çıkmaktadır.''
İnternet ortamında kişilerin kendilerini olduklarından farklı bir kimlikle ifade edip, gerçek hayatta söyleyemediklerini ve yapamadıklarını sanal ortamda özgür bir şekilde yaptıklarını kaydeden Budak, bilgisayar ve internet bağımlılığının da diğer nesne ya da kişiye olan bağımlılıklar gibi tedavi edilmesi gerektiğini bildirdi.
Budak, bu durumda insanın yaşam şeklinin gözden geçirilmesi, tekrar programlanması gerektiğini söyledi.
Bilgisayarı yanlış kullanmanın, ruhsal ve fiziksel açıdan sağlığı yitirmeye yol açabileceğine dikkati çeken Budak, ''Bilgisayar ve internet kullanımından dolayı çevrenizdeki kişilerle ilişkilerinizin bozulduğunu ve iş performansınızın düştüğünü fark ediyorsanız bir an önce bir uzmandan yardım almanız gerekir'' dedi.