BIST 9.616
DOLAR 34,64
EURO 36,52
ALTIN 2.931,39
HABER /  DÜNYA

Aynı adada cennet ve cehennem

Aynı adayı paylaşıyorlar ama hayatlar çok farklı. Biri çile ve sıkıntı çekerken diğeri sefa içinde yaşam sürüyor.

Abone ol

Karayipler'in Küba'dan sonra en büyük adası olan Hispanyola Adası'nda bulunan, dünyanın en yoksul ülkelerinden Haiti son depremle enkaza dönerken, adanın diğer yarısındaki Dominik Cumhuriyeti, egzotik sahilleriyle turizmden önemli gelir elde ederek büyüyor.

Bağımsızlığını 1844 yılında Haiti'den alan Dominik Cumhuriyeti son yıllarda geçirdiği değişimlerle Karayiplerin en lüks tatil mekanı haline geldi.

Boca Chica, Santo Domingo, Puerto Plata, Isla Catalina gibi şehirlerinde dünyanın en egzotik sahillerine sahip olan Dominik Cumhuriyeti, casinolarıyla da kumar tutkunlarını ülkeye çekiyor.

Beyaz kumsalları, denize uzanan palmiye ağaçlarıyla tatilcileri büyüleyen kumsallara sahip olan Dominik Cumhuriyeti'nde yıllık gelirin yüzde 90'lara varan kısmı turizmden elde ediliyor.

Adanın diğer yarısında bulunan Haiti ise dünyada kölelerin kurduğu ilk bağımsız ülke olmasına karşın yıllar içinde fakirleşti. Birleşmiş Milletler'in belirlediği dünyanın en yoksul ülkeleri listesinin en üst sıralarında bulunan Haiti'de yaşanan son depremle birlikte iki milyonun üzerinde kişi evsiz kaldı.

Depremde açıklanan resmi rakamlara göre, 150 bin kişinin hayatını kaybettiği Hispanyola Adası'ndaki Haiti'de her 1000 çocuktan 80'i çeşitli nedenlerle hayatını kaybediyor.

DOMİNİK'TE İSPANYOLCA, HAİTİ'DE FRANSIZCA

Hispanyola Adası'nı paylaşan iki ülkeden Dominik Cumhuriyeti, Avrupalıların Amerika kıtasında oluşturdukları ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. Dominik Cumhuriyeti'nde İspanyolca konuşulurken, eski bir Fransız sömürgesi olan Haiti'de ise Fransızca anadil olarak konuşuluyor.

Toplam nüfusun 18 milyon olduğu 76 bin kilometrekarelik Hispanyola Adası'nda, Haitililerin sayısı 10 milyon, Dominiklilerin ise 8 milyon.