BIST 9.501
DOLAR 34,55
EURO 36,07
ALTIN 2.989,31
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

AYM’nin dershane kararı kaos yarattı

AYM’nin 1 Eylül itibariyle kapanacağı açıklanan dershanelerle ilgili hükmü iptal etmesiyle kafalar karıştı, çok sayıda soru işareti ortaya çıktı. Veliler ve öğrenciler ne yapacaklarını bilmiyor, eğitimciler bakanlıktan acil bir yol haritası bekliyor.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi’nin 1 Eylül itibariyle kapanacağı açıklanan dershanelerle ilgili hükmü iptal eden kararının ardından kaos yaşanmaya başladı. Birçok eğitimci, kararın okulların açılmasına 2 aydan az bir süre önce açıklanmış olmasını geç buluyor ve sıkıntı yaratacağını söylüyor.

Dershanecilerin kurduğu meslek örgütleri Milli Eğitim Bakanlığı’ndan acilen bir yol haritası açıklamasını bekliyor. Ancak hükümeti olmayan bir bakanlığın dönüşümün resmi tarihi olan 1 Eylül öncesi yeni bir yasa hazırlayıp, çıkarması çok mümkün gözükmüyor. Dershaneler ve dönüşümü tamamlayan okulların yöneticileri ise MEB’ten gelecek yol haritasına göre eğitime dershane ya da temel lise olarak devam etmeyi seçecek.

900 DERSHANE DÖNÜŞTÜ

MEB’in dershaneleri kapatma kararıyla 3.600 dershanenin 400’ü şartları karşılayamayacakları gerekçesiyle kapandı. 2.280 dershane özel okula dönüşmek için başvuru yaptı. Bunun 2.237’si kabul edildi. Bugüne kadar yaklaşık 900 dönüşen dershaneye okul ruhsatı verildi. MEB’in kapatma kararına direnen 800’den fazla dershane ise AYM’nin kararını bekliyordu.

TEMEL LİSELER KAPANIR MI?

Temel liseler geçen yıl eğitime başladı. 90 kadar temel lise ‘hem dershane hem okul’ anlayışıyla eğitim veriyordu. Üniversite sınavına hazırlanan birçok Anadolu lisesi öğrencisi bu okullara kayıt yaptırdı. Şimdi velilerin ve öğrencilerin karşısındaki kritik sorular şunlar; temel liseler kapanacak mı ya da bu okullara kayıt olan öğrenciler eski okullarına dönebilecek mi?

ÖĞRENCİLER NASIL ETKİLENİR?

Bir diğer sorun ise şimdiye kadar temel liselere kayıt yaptırıp senet imzalayan ve ücret ödemeye başlayan öğrencilerin durumu. Bazı dershaneciler, çocuğunu temel liseye kaydını yaptıran velilerin Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından kayıtlarını geri almak istediklerini açıkladı. Dershane temsilcileri “İsteyen veliye ücretini geri öderiz” derken, bütün kurumların böyle davranıp davranmayacağı bilinmiyor.

ÖĞRETMENLER NE YAPACAK?

Dershanelerin özel okula dönüşümü kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı, dershane öğretmenlerini MEB kadrosuna alacağını açıkladı. Başvuru için öğretmenlerin 1 Ocak 2014 itibariyle toplam 6 yıllık sigorta primi ödenmiş olması gerekiyordu. MEB kadrosuna geçmek isteyen öğretmenlerin başvuruları 1 Temmuz’dan itibaren alınmaya başlandı. Öğretmenlerle ilgili asıl soru başvuru yapanlar başvurularını geri çekebilecek mi?

VALİNİN MÜDÜR ATAMASI DA İPTAL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi 4 yılını dolduran okul müdürlerinin görevden alınması, müdürlerin vali tarafından atanması ve Bakanlık Merkez Teşkilatı yöneticilerinin görevine son verilmesi sağlayan yasa maddesini de iptal etti. Böylece görevden alınan ve düz öğretmen yapılan müdürlere geri dönüş yolu açıldı. Bu arada dershane öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına KPSS’siz atanması ile ilgili madde de iptal edildi.

ÖĞRENCİLERİMİZİ ORTADA BIRAKMAYIZ

MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, gerekçeli karar açıklandıktan sonra bakanlık olarak ne yapılması gerektiğini açıklayacaklarını söyledi ve özetle şöyle dedi: “AYM’nin gerekçeli- gerekçesiz kararı bize ulaşmış değil. Bir takım duyumlar dile getiriliyor, pek çok spekülasyonlar yapılıyor. Ne karar verildi onu net olarak görelim. Gerekçeli karar açıklansın ondan sonra bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı olarak ne yapmamız gerektiğini açıklarız. Öğrenci ve velilerimiz müsterih olsun. Karar her ne olursa olsun, hangi gerekçeyle verilmiş olursa olsun çocuklarımızı, örgün eğitimin içindeki ve dışındaki, ortaokullardaki, liselerdeki ve mezun öğrencilerimizin hiçbirini ortada bırakmayız. Zaten daha önce, 1 yıl önce başlattığımız okullarda takviye kursları programımız var. Bu program bütün hızıyla devam ediyor. İnşallah önümüzdeki eylül ayından itibaren kayıtları da almaya başlayacağız. Öğrencilerimize bütün okullarımızda hafta sonlarında devlet okullarında görev yapan öğretmenlerimiz tarafından takviye kursları verildi geçen sene. Bu yıl da hem sayısal olarak hem saat olarak arttırılarak takviye kursları verilmeye devam edilecek.”

UZMANLAR NE DİYOR?

Ahmet Akça (ÖZDER-Özel Öğretim Derneği Başkanı): Milyonlarca insanı ilgilendiren böyle bir konuda AYM bir ay kala değil çok daha önceden kararını açıklamalıydı. Ocak ayından beri karar bekliyoruz. Tüm sektör AYM artık olumsuz karar verecek diye dönüşüme girdik. Harcanılan paranın haddi hesabı yok. Bir dershanenin dönüşüm maliyeti 300 bin lira. Biz bu parayı harcadık. Yazık değil mi bize? Ruhsat alanlar tamirat ve tadilat yaparak fiziki yapıyı değiştirdi. Buradan geri dönüş çok zor. 800 dershane kararı bekledi ki bunların hemen hepsi cemaatin. Şimdi cemaatin dershaneleri tekel haline gelecek.

YETKİ BAKANLIKTA

İbrahim Taşel (TÖDER-Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı): Dershaneler 1 Eylül’e kadar hem dershane hem de temel lise ruhsatıyla çalışacaktı. Şu an bir binanın içinde iki ayrı kurum var. Geçici ruhsatla temel liseler açıldı. Bir kurum bunlardan birini tercih ederse birinden birine geçme şansı olur diye düşünüyorum. Bu konuda asıl haritayı MEB çizecek. Çünkü AYM iptal etmiş olsa bile eğitim ve öğretimi düzenleme yetkisi Anayasa ile bakanlığa verilmiştir. Dolayısıyla yol haritasını bakanlık belirleyecek.

TÜRKİYE KAYBEDER

Faruk Tatar (Mektebim Okulları Kurumsal Gelişim Koordinatörü): MEB bu süreç için olabilecek tüm aksaklık ve problemlere göre B ve C planı yapmıştır. Kısa süre içinde net açıklamalarda bulunacaklardır. Bu bir kriz ve bunu aşmak zorundayız. Bunun bir kazananı ve kaybedeni yok. Kaybederse Türkiye ve geleceğimiz olan çocuklar kaybeder. Öğrencilerin mağdur olacağını düşünmüyorum. Çünkü dershanelere olan talep giderek azalıyor. Özel okullar ise eğitime yönelik ciddi yatırımlar yapıyor.

TEMEL LİSELER BİTMELİ

Veli Demir (Eğitim-İş Genel Başkanı): Mahkemenin kararına göre, ‘temel lise’ye dönüşen dershaneler okul olarak kalabilecektir. Sadece tabela değişikliğiyle dönüşümü gerçekleştirecek ve yine dershanecilik faaliyeti yapılacak ‘temel lise’ uygulamasından vazgeçilmelidir. Bakanlık, özel liselere kayıtlar tamamlanmış olduğu için bu okullara kayıtlarını yaptıran çocukların mağdur olmaması için devlet liselerine geçişlerini sağlamalıdır. Eğitimin tarafları bir araya gelerek ezberci, eleyici, seçkinci, sınav odaklı eğitim sistemine son vermek için çözüm önerileri geliştirmelidir.”