Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP'nin Cizre'de 'yaşam hakkı' ihlali başvurusunu reddetti. Bireysel başvuru sağlık hizmeti verilmediği iddiasıyla yapılmıştı.
Abone olANAYASA Mahkemesi (AYM), Şırnak Cizre'deki yaşam hakkı ihlali başvurusuna ilişkin tedbir talebini reddetti. Mahkeme, tedbir taleplerinin reddine oybirliğiyle karar verildiğini açıkladı.
Mahkeme, tedbir kararında, başvurunun Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde yaralı oldukları ve sağlık hizmetlerine erişemedikleri ileri sürülen kişilerin yaşama hakkı, işkence ve eziyet yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiği iddiaları hakkında olduğunu açıkladı. AYM'nin kararına göre, başvuru formunda Şırnak Valiliği tarafından alınan sokağa çıkma yasağı kararının uygulanmaması ve yaşamlarıyla fiziksel bütünlüklerinin korunması konularında tedbir kararı verilmesi talep edildi.
"KAMU MAKAMLARIYLA İLETİŞİME GEÇME YÖNÜNDE İSTEKSİZ DAVRANMALARI..."
Anayasa Mahkemesi, başvuru sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, 26 Ocak günü Sultan Irmak ve 23 Ocak günü Sultan Irmak dışındaki başvurucuların AYM'ye bireysel başvuruda bulunmaksızın doğrudan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne başvuru yaptığını ve tedbir talebinde bulunduğunu bildirdi. Mahkemenin tedbir kararına yönelik açıklamasında, başvurucu olduğu bildirilen kişilerin kamu makamlarıyla doğrudan iletişime geçme yönünde isteksiz davrandığı belirtilerek "Anayasa Mahkemesi, başvuru formu, Şırnak Valiliği ve başvurucu vekilleri olduklarını belirten avukatlardan edinilen bilgi ve belgeler çerçevesinde; başvurucu olduğu bildirilen kişilerin kamu makamları ile doğrudan iletişime geçme yönünde isteksiz davranmaları, kamu makamlarını üçüncü kişilere yönlendirmeleri, bulundukları yere ilişkin farklı tarihlerde farklı adresler bildirilmesi gibi hususlar dikkate alındığında bu kişilerin sürekli yer değiştirdiklerine ve sağlık hizmetlerine erişim için kamu makamları ile iletişim kurmaktan kaçındıklarına ilişkin ciddi şüpheler ortaya çıktığı kanaatine varmıştır" denildi.
YAŞAM HAKKINA İLİŞKİN 'DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ' VURGUSU
AYM'nin tedbir kararında ayrıca bireylerin yaşam haklarının korunması yükümlülüğünün demokratik hukuk devletinin bir gereği olduğu vurgulanarak şöyle denildi: "Mahkeme, anılan kişilerin yaralı olup olmadığına, yaralı iseler durumlarının ağır olup olmadığına, hangi koşullar altında yaralandıklarına, tamamının yaralı olup olmadığına, silahlı olup olmadıklarına ve hangi adreste bulunduklarına ilişkin belirsizliğin hâlen devam etmesi nedeniyle bu aşamada tedbir kararı verilemeyeceği sonucuna ulaşmıştır. Bununla birlikte Mahkeme, kamu makamlarının belirsizliğin ortadan kalkması durumunda sağlık görevlilerinin ve güvenlik güçlerinin yaşam haklarını da dikkate alarak gerekli tedbirleri almasının demokratik bir hukuk devletinde kim olduğuna bakılmaksızın bireylerin yaşam haklarının korunması yükümlülüğünün bir gereği olduğunu vurgulamıştır"
"AYM'Yİ GECİKMEKSİZİN BİLGİLENDİRMESİNE KARAR VERİLDİ"
Başvurucuların tedbir talebinin oybirliğiyle reddedildiği belirtilen açıklamada, sonraki gelişmelerden Şırnak Valiliği tarafından AYM'nin gecikmeksizin bilgilendirilmesine karar verildiği de ifade edildi. Anayasa Mahkemesi'nin başvuruya ilişkin tedbir kararı şöyle:
"Tedbir taleplerinin reddine, başvurucuların kamu makamlarıyla doğrudan iletişim kurmaya davet edilmelerine, kamu makamlarının belirsizliğin ortadan kalkması durumunda sağlık görevlilerinin ve güvenlik güçlerinin yaşam haklarını da dikkate alarak başvurucuların sağlık hizmetine erişimleri için gerekli tedbirleri almasına, Valiliğin sonraki gelişmelerden Anayasa Mahkemesini gecikmeksizin bilgilendirmesine, başvurucuların sonraki gelişmelerle ilgili olarak Anayasa Mahkemesinden her aşamada tedbir talebinde bulunabileceğine, kararın bir örneğinin gereği için İçişleri Bakanlığına ve Şırnak Valiliğine gönderilmesine, kararın başvuruculara tebliğine, 29/1/2016 tarihinde oybirliğiyle karar vermiştir"