Ay'ın inanılmaz sırları!
Gezegenimizin yaşam alanını gittikçe daralıyor. dünyanın geleceğini güvenceye almak için bilim insanları sürekli yeni formüller üretiyor. ancak dünya'daki hayat için olan vazgeçilmez olan bir diğer unsur, geceleri aydınlatan ay.ay, dünyamızdaki birçok jeolojik olayda etkisini gösteriyor....
Gezegenimizin yaşam alanını gittikçe daralıyor. Dünyanın geleceğini güvenceye almak için bilim insanları sürekli yeni formüller üretiyor. Ancak Dünya'daki hayat için olan vazgeçilmez olan bir diğer unsur, geceleri aydınlatan Ay.
Ay, dünyamızdaki birçok jeolojik olayda etkisini gösteriyor. Okyanuslardan, günlerin uzunluğuna kadar, gezegenimizin uydusu olan Ay, yaşamımızı devam ettirebilmemiz için çok önemli bir rol oynuyor. Kraterlerle dolu bu küçük gri küre, bugüne kadar bilinenleri ve bilinmeyenleriyle, bilim dünyasının ilgisini çekmeye devam ediyor.
Bilim dünyası, Dünya'da ile neredeyse aynı yaşta olan Ay'ın keşfini sürmeye devam ederken, birçok insan bu sessiz gezegen hakkında birçok şeyi yanlış biliyor.
Dev Çarpışma
Bilim insanları, Ay’ın Dev Çarpışma olarak adlandırdıkları bir çarpışmanın etkisiyle oluştuğunu düşünüyor. Bunu şöyle açıklayabiliriz: Güneş ve Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin oluştuğu 4.6 milyar yıl önce oluştu. Bundan kısa bir süre sonra Mars gezegeni büyüklüğünde bir nesne, Dünya’ya çarptı.
Çarpmanın etkisiyle buharlaşmış kayalardan meydana gelen bulutlar Dünya’nın etrafını sardı. Bulutlar zamanla soğudu ve sıkışarak bir kuşak oluşturdu. Bu parçalar zamanla bir araya gelerek, Ay’ın ortaya çıkmasını sağladı.
Dünya Ay’ın yükselmesini sağlıyor
Ay, günün farklı saatlerinde de olsa her gün, doğudan doğuyor ve batıdan batıyor. Ay’ın bu hareketi, tıpkı Güneş ve diğer gezegenlerde olduğu gibi tek bir sebebe dayanır:
Kendi ekseni etrafında dönen Dünya, dönüşü esnasında uzaydaki nesneleri kendine çeker ve ardından geri iter. Ay, Dünya’nın etrafındaki yörüngesel dönüşünü 29.5 günde tamamlar ve gökyüzünde doğuya kademeli olarak hareket eder.