BIST 9.475
DOLAR 34,57
EURO 36,03
ALTIN 2.995,65
HABER /  GÜNCEL

Aygün'ün araştırması faili meçhul

ATO'nun 'Karanlık perde, faili meçhul dosyası' konulu son araştırmasında yer alan rakamları tartışma yarattı. Aygün araştırma konusunda açıklama yapmaktan kaçındı.

Abone ol

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) kamuoyunda geniş yer bulan araştırmalarının, hangi metodoloji ile yapıldığının ortaya koyulmaması, sözkonusu araştırmaların güvenilirliği ile ilgili soru işaretlerin artmasına neden oldu.

ATO Başkanı Sinan Aygün, araştırmalarının yöntemi konusunda açıklama yapmazken, uzmanlar araştırmaların güvenilirliği açısından medotolojinin önemli olduğunu dile getirdiler. Aygün, araştırmayı hangi şehirlerde ve hangi ekiplerle yaptıklarına ilişkin sorularımıza, "Size cevap verme gibi bir zorunluluğum yok" şeklinde tepki gösterdi.

Araştırmanın ilmi bir değer kazanabilmesi için metodolojisinin mutlaka belirtilmesi gerektiğini belirten Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi (ANAR) Genel Müdürü İbrahim Uslu ise, "Kim, kaç kişi üzerinde, hangi yöntemlerle yapıldığına dair metedolojik bilgilerin belirtilmesi gerekir. Özellikle kamuoyu araştırmalarının metodolojisinin açıklanması lazım. Bu kamuoyu araştırmaları 2-3 kişiyle olmaz. Çok sayıda kişiyle bu araştırmayı yapmaları için de çok sayıda şehirde eleman istihdam ettirmeleri lazım. Araştırma ekibinin uzman olması gerekir. Masa başında da araştırma yapılır ancak ekonomi ile ilgili veriler doğrultusunda yapılır. Ve bunları yorumlayabilecek ekonometri ya da iktisat alanında uzmanlar tarafından yapılır. Eğer ATO bu araştırmanın doğruluğuna inanıyorsa, metodojisini açıklasın" şeklinde konuştu.

"Araştırma metodolojik olmalı"

Siyasete girmeden öne Piar-Gallup araştırma şirketinin sahibi olan Bülent Tanla, bir araştırmanın doğruluğunun ancak bilim adamları tarafından belirleneceğini belirterek, "Benim bir araştırmaya doğru ya da yanlış demem mümkün değildir. ATO Başkanı Sinan Aygün'ün güncel konular hakkında yapmış olduğu araştırmaları yakından takip ediyorum. Basında geniş yer bulan bu araştırmaları, benim çevremde gözlemlediğim kadarıyla doğru buluyorum. Çok çeşitli araştırma türü var. Ama bunların metodolojik olması gerekir" diye konuştu.

Aygün sorulardan kaçtı

ATO Başkanı Sinan Aygün, Yeni Şafak'ın araştırmalarının hangi ekip tarafından nasıl yapıldığına ilişkin sorularını cevaplamak istemedi. Aygün gazeteci Fatih Altaylı'nın konuyla ilgili sorusu üzerine ise anketleri bir şirketin değil kendilerinin yaptığını belirterek, ATO üyesi 2 bin 700 denek belirlediklerini söyledi.

10 kişilik araştırma ekibi var

Avrupa Birliği'nden kredi kartlarına, Kıbrıs meselesinden, iyi vatandaş olmanın yollarına kadar her konuda hazırlattığı araştırmalarla ve görüşleriyle sürekli gündeme gelen ATO Başkanı Aygün, bu araştırmalar için 10 kişilik bir halkla ilişkiler ekibiyle çalışıyor. Daha önce ATO'nun basın ve halkla ilişkiler birimi ile ilgili yapılan bir haber için "Medyada nasıl bu kadar sık yer alabiliyorsunuz?" sorusunu Aygün, "10 kişilik sıkı bir halkla ilişkiler ekibim var. Aralarında eski gazeteciler de bulunuyor. ATO'nun ses getiren tüm çalışmalarını bu arkadaşlar yapıyor. Ekip ruhuna önem veriyorum" cevabını vermişti.

İşte raporlardan bazıları

Faili Meçhul Dosyası Raporu: Türkiye'de işlenen suçlarda faili meçhul sayısı giderek artıyor. Bu yılın ilk 6 ayında işlenen 234 bin 721 suçun, 101 bin 314'ünün faili bulunamadı. Rapora göre faili meçhul dosyası sayısal ve oransal olarak da kabarıyor. Nükleer Enerji Raporu: Dünya hızla nükleer enerjiye yöneliyor. Petrolün 40, doğalgazın 62 yıllık ömrü kaldı. Nükleer yakıt zengini olan Türkiye henüz nükleer santral ile tanışmadı. Türkiye'nin fosil yakıtlara bağımlılığı yüzde 70'e ulaştı. GAP Raporu: GAP projesi gecikme, tuzlanma, erozyon ve kanalizasyon tehditi altında. Toprak reformu yapılamaması nedeni ile bölgedeki çiftçi ailelerin yüzde 8'I bölge toprağının yarısını kontrol ediyor. Sosyal Güvenlik Raporu: Rapora göre, son 11 yılda sosyal güvenlik kuruluşlarının açıklarının devlete maliyeti 90 katrilyonu buluyor. Türkiye, orta vadede ülke ekonomisini alt üst edecek boyutta sosyal güvenlik sorunuyla karşı karşıya kalabilir.

Harçlı Seferleri Raporu: ATO araştırdı, 430 adet harç, 57 adet de vergi tespit etti. Ancak harçlarda tam sayıyı bilen yok. Vergi uzmanları, "Türkiye'de kaç adet harç olduğunu kimse bilmiyor. Vergi ve harçlar tez konusu olabilir" diyor.

Şüpheli araştırmalar

Krizler Tarihi Raporu: Cumhuriyet tarihi boyunca yıllık ortalama yüzde 4,8 büyüme oranını tutturan Türkiye, 82 yılda 15 ekonomik krizle sarsıldı. Türkiye 15 kez krize girmeyip küçülme yıllarını 'sıfır' büyüme ile kapatmış olsaydı dahi, bugün kişi başı milli gelir 4 bin 172 dolar değil, 12 bin 650 dolar olacaktı. Açıklar Tarihi Raporu: 82 yıllık Cumhuriyet tarihinde işbaşına gelen 59 hükümet döneminde, devlet bütçesi sadece 23 yıl bütçe fazlası, 59 yıl bütçe açığı verdi. Bütçe açıklarının toplamı 233 milyar doları buldu. IMF'li Yıllar Raporu: Türkiye, 2000-2004 yılları arasında, 113,7 milyar dolar bütçe açığı, 108,3 milyar dolar dış ticaret açığı verdi.

10 Yıl Borçları Raporu: Rapora göre, Türkiye son 10 yılda iç ve dış borç anapara ve faizine toplam 970,8 milyar dolar ödedi.

Sofradaki Sos Raporu: ATO, hileli gıdalar ardından insan sağlığını olumsuz etkileyen hormonlu gıdalar, tarım ilaçları, katkı maddeleri, antibiyotikler, genetiği değiştirilmiş gıdalar ve kimyasal gübreleri tarıtışmaya açtı. Sahte Türkiye Raporu: Rapora göre, Türkiye sahtecilikte sınır tanımıyor. Sahte imamdan sahte ehliyete, sahte tablodan sahte gübreye kadar herşeyin sahtesi var.BDDK'ya Kredi Kartları Raporu: Ankara Ticaret Odası tarafından sözlü ve yazılı olarak BDDK'ya sunulan 22 maddelik raporda, kredi kartlarına yasal düzenleme getirecek bir yasanın bir an önce çıkarılması, çıkarılacak yasada, plastik patlayıcıya benzetilen kredi kartı faizlerine yasal sınırlama getirilmesi istendi.

Kredi Kartı Kriterleri Raporu: Rapora göre, geçen yıl kredi kartı ile 1 milyar liralık bayram alışverişi yapan ve 12 ay boyunca bankasına asgari ödeme yapan tüketici Remzi Bey, borcunu henüz bitiremediği gibi, aldığı ürünleri de yüzde 35,8 pahalı almış oldu. Bayram Ekonomisi Rapor: Rapora göre, sektörler bir koyundan kırk post çıkaracak. Bu yıl kurbanlık alımı nedeni ile halkın cebinden çıkacak paranın 1 milyar YTL'yi aşması bekleniyor. Ayrıca Baraj Senaryoları Raporu, Vize Araştırması ve Ekmekte Kayıp Ekonimi Raporu gibi incelemeler de bulunuyor.

Kaynak: