Ankara’yı ziyaret eden Tüsiad heyeti ziyaretler sırasında Yalçındağ’ın acemiliklerinden dolayı sıkıntılar yaşadı.
Abone olGün boyunca oldukça gergin ve sinirli olan Arzuhan Yalçındağ tüm tepkilerini kameralar önünde yansıttı.
Başbakanla görüşmesinden sonra basına yaptığı açıklamada parlamentonun alacağı karara saygı göstereceğini söyledi. “Erdoğan köşke çıkmak isterse ve Meclis onu seçerse o da Cumhurbaşkanı olur” dedi. Bu önemli açıklama basında büyük ilgi gördü ve ziyaretlerin birinci maddesi oldu. Doğal olarak basın her fırsatta bu soruyu sordu.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı ziyarette de bu soru soruldu ve Baykal açık olarak Tüsiad’ı eleştirdi.
Bu gerginliklerle süren gezinin akşam yapılan değerlendirme toplantısında hükümete yakın durulduğu ve Başbakan’ın Cumhurbaşkanlığına yeşil ışık yakıldığı iması eleştirildi.
Yalçındağ’a önemli telefon
Doğan basın grubunun önemli bir ismi gece Yalçındağı aradı ve taktik olarak yanlış yaptığını söyledi. Bugünkü ziyaretlerde dengelemesini istedi. Yalçındağ’ın kafası daha da karıştı.
Bu sabah başlayan görüşmelerin ilki Adalet Bakanı Cemil Çiçek’leydi. Bakanlıkla önce randevu yeri tartışması yaşandı. TÜSİAD ana binada, Çiçek ise Gazi üniversitesi yakınındaki diğer banklık binasında görüşmek istedi. Tüsiad ısrar edince gerginlik yaşandı ve görüşme böyle başladı. Çiçek ile 301 ve diğer kanun maddeleri konusunda içeride tartışmalar oldu ve büyük gerginlik yaşandı. Görüşme uzadı ve TBMM Başkanı ile randevuya geç kalındı.
Oldukça gergin ve sinirli olan Yalçındağ, ik konuşmasında ne geç kaldığı için özür diledi, ne nezaket cümleleri kurdu. Soğuk ve içi boş cümlelerle ziyaret sebebi anlattı ve hemen konuşmasını bitirdi.
Başkan bile bu kısa ve soğuk konuşmaya şaşırdı. Yine de nezaketen Tüsiad’ı öven cümlelerle konuşmayı kapattı.
Bir gazetecinin dün Meclise şapkalı kadınların alınmadığına dair haberle ilgi soru sorması üzerine, TBMM Başkan’ı, “Tüsiad’ın ziyareti sırasında bu soruya cevap vermek nezaketen uygun olmaz öğlenki kabulde vereyim cevabı” dedi. Anacak Yalçındağ herkesi şaşırtan bir tutumla “ben bu soruya bir açıklama yapmak isterim, ben dünkü şapkalı kadınların Meclise girememesine çok üzüldüm” diyerek ortamı daha da gerdi. TBMM Başkanı mecburen konuyla ilgili açıklama yapmak zorunda kaldı ve böyle bir olayın olmadığını olmasının da mümkün olmadığını söyledi.
Yalçındağ’ın Ankara’daki acemi hataları
- Deniz Baykal’la görüşmeye giderken Başbakan’ın Cumhurbaşkanlığına destek anlamına gelen açıklama yaptı, Baykal’a eleştiri fırsatı verdi.
- Baykal’la ortak basın toplantısı yaparak bir ilke imza attı. Bugüne kadar muhalefet ile ortak basın toplantısı yapılmadı.
- Tarafsız ve objektif kalarak daha çok kendi alanında konuşması gerekirken tamamen siyasi konulara ve özellikle Cumhurbaşkanlığı meselesine takılıp kaldı.
- Türkiye’nin 2 numaralı protokol makamı ile olan randevusuna 20 dakika geç kaldı.
- Kendisine sorulmayan bir soruya cevap vererek gereksiz polemiğe girdi.
- Devlet adabı ve nezaket kurallarına uymakta zorlandı.
- Ankara’nın değişken havasına ayak uyduramadı denge kuramadı.