Ayda çok tehlikeli buluş!
Ayda sondaj yapan Kaguya müthiş bir buluşa imza attı. Ama bulunan şey tehlikeli ellerde bir o kadar da ölümcül...
Abone olAy'a gönderilen Kaguya tarafından yapılan analizler sonucunda Ay'da, tüm dünyanın peşinde olduğu nükleer enerji ve bomba yapımının temel taşı, en ağır doğal element olan uranyumun varlığına ilişkin bulguların ilk defa saptandığı bildirildi.
Ria Novosti ajansının haberine göre, bir grup Amerikalı ve Japon bilim adamının çalışmalarının sunulduğu ve Teksas'ta yapılan Ay ve gezegenlerin incelenmesine ilişkin 40. konferansta, Kaguya'nın gama ışınlı spektrometresi ile edinilen verileri değerlendirildi.
NÜKLEER ENERJİ VE NÜKLEER BOMBANIN TEMELİNDEKİ MADDE
Konferansta, en modern gama ışınlı spektrometre ile donatılan Kaguya'nın Ay'da uranyum dışında toryum, potasyum, oksijen, magnezyum, silisyum, kalsiyum, titanyum ve demir gibi elementlerin de izine rastladığı belirtildi. Uranyum, nükleer bomba ve barışçı nükleer enerji elde etmek için hayati önem taşıyan madde.
Daha önce, Apollo Projesi ve "Lunar Prospector" (Ay Madencisi) uzay aracı vasıtasıyla Ay haritasının oluşturulması denemesinde Ay yüzeyindeki maddeler tespit edilmeye çalışılmış ve çok az element belirlenmişti.
Ay araştırmaları projesindeki Gezegen Bilimleri Enstitüsü bilim adamlarından Robert Reedy, edinilen son bulguların Ay'ın kökeni, evrimi ve madde yapısının daha iyi anlaşılması için yararlı olacağını ve sonraki projelerde yüzeydeki maddelerin araştırılmasına da yardımcı olacağını vurguluyor.
AY TOPRAĞINDAKİ ELEMENTLERİ BELİRLEYECEK
İsmini geleneksel bir Japon hikayesindeki bir prensesten alan ve ana uzay modülüne bağlı iki uydudan oluşan Kaguya sondası, Ay'ın ayrıntılı haritasını çıkarmak, Ay toprağındaki mineral ve diğer elementlerin dağılımını belirlemek, toprak yüzeyi ve alt katmanların yapısını incelemek için fırlatılmıştı.
Japonya Uzay Keşif Ajansı (JAXA) tarafından Japonya'nın güneyindeki Tanegaşima adasındaki uzay merkezinden 14 Eylül 2007'de H-2A adı verilen füzeyle fırlatılan Kaguya sondası, Ay'ın yörüngesindeki görevinden sonra, 10 Haziran 2009 tarihinde paralele yakın bir açıyla kontrollü olarak Ay yüzeyine indirildi.
Bilim adamları, sondanın Ay ile çarpıştığı andaki etkilerini de araştırdı.