BIST 9.916
DOLAR 35,22
EURO 36,64
ALTIN 2.974,06
HABER /  DÜNYA

Ayçiçeği kanseri önlüyor

Türkiye’de sıkça bulunan ayçekirdeğiyle ilgili yapılan araştırmalar, besinin vücudun zarar görmüş hücrelerde DNA onarımı ve sentezini sağlad...

Abone ol

Türkiye’de sıkça bulunan ayçekirdeğiyle ilgili yapılan araştırmalar, besinin vücudun zarar görmüş hücrelerde DNA onarımı ve sentezini sağladığı, kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği ve vücudun eskimiş veya anormal hücrelerden kurtulmak için kullandığı kendi kendini imha mekanizması olan apaptozu uyardığı ortaya koydu.
Dünyadaki birçok sağlık kuruluşu ayçekirdeğin sağlık açısından faydalarını doğrularken, yapılan yeni araştırmalar ise ayçekirdeğinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya çıkarmaya devam ediyor.
Yalnızca çeyrek bardak ayçekirdeğiyle günlük E vitamini değerinizin yüzde 90’dan fazlasını karşılayabiliyor. Ayçekirdeği, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde çok önemli bir rol oynayan E vitamini bakımından olağanüstü bir kaynak olarak göze çarpıyor. Ayçekirdeği, DNA dahil hücre zarları ve protein yapısını okside eden ve zarar veren serbest radikaller ve maddelerin etkilerine karşı hücrelerin korunmasına da yardımcı oluyor. Bu besin maddesi, kan dolaşımının korunmasına ve alyuvar (RBC) üretimine de yardımcı oluyor.

KANSER VE ZARAR GÖRMÜŞ HÜCRELERİ ONARIYOR
Ayçekirdeği iyi bir selenyum kaynağı olarak da dikkat çekiyor. Araştırmalar düşük miktarda selenyum alımı ile kanser arasında güçlü bir korelasyon olduğunu öne sürerken, günlük alınması gereken selenyumun yüzde 30’dan fazlasını yarım bardak ayçekirdeği karşılayabiliyor. Selenyumun, zarar görmüş hücrelerde DNA onarımı ve sentezini sağladığı, kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği ve vücudun eskimiş veya anormal hücrelerden kurtulmak için kullandığı kendi kendini imha mekanizması olan apaptozu uyardığı ortaya kondu.
Magnezyum açısından da zengin olan Ayçekirdekleri, çapraz bağlantı kolajen ve elastine dahil olan enzimlerin fonksiyonu, kemik ve eklemlerdeki güç ve esnekliği de sağlıyor.
(İHA)