BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.958,90
HABER /  GÜNCEL

Ayaktaki kavga çizmeyi aştı

Çin bu kez de, ayakkabı ithalatçılarıyla yerli üreticileri karşı karşıya getirdi.

Abone ol

Çin bu kez de, ayakkabı ithalatçılarıyla yerli üreticileri karşı karşıya getirdi. İthalatçılar, kota getirilmesine karşı çıkarken, yerli üreticiler ucuz ve kalitesiz mal nedeniyle fabrikaların kapandığına dikkat çektiler. İthal ayakkabı girişinin 3 yılda yüzde 443 arttığını söyleyen yerli sanayiciler, kotadan yana tavır aldı...


ÇİN ile rekabet, ayakkabıcıları birbirine düşürdü. Geçen hafta, gazetelere ilan vererek ithal ayakkabıya kota uygulanmamasını isteyen ayakkabı ithalatçılarının bu talebine, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) tepki gösterdi. Dün basın toplantısı düzenleyen TASD Başkanı Ali Murad Kızıltaş, sektörde 4 bin fabrika ve 370 bin çalışan olduğunu belirtti. İthalatın fabrika kapattırdığına dikkat çeken Kızıltaş, ithalatın payının da savunulanın aksine yüzde 15 değil, yüzde 25’leri aştığını belirtti.


TÜRK GİRİŞİMCİSİ TEHLİKEDE

AYAKKABI ithalatının son 3 yılda yüzde 443 arttığını vurgulayan TASD Başkanı Kızıltaş, ayakkabı ithalatında miktar kısıtlaması taleplerinin uygulanmaması halinde pek çok Türk girişimcisinin fabrikasına kilit vuracağı uyarısında bulundu. Uzakdoğu menşeili ayakkabılar yüzünden krizin eşiğine geldiklerini ifade eden Kızıltaş, Uzakdoğu’dan 4-5 dolara alınıp 10 katına satılan ucuz ayakkabı ithalatının yarattığı tehlikeye dikkat çekti.


ORTALAMA RAKAM

İTHALAT artışının sektör üzerindeki zararının önlenmesi amacıyla, 2001, 2002 ve 2003 yıllarının ortalamasının alınmasını ve ithalata bu rakam oranında izin verilmesini istediklerini söyleyen Kızıltaş, ithalatın artış nedenlerini ise Türk Lirası’nın aşırı değerli oluşu ve 2005 yılında Çin’e uygulanan kotaların kaldırılması olarak sıraladı. Kızıltaş, bu tehlikeli gidişi önlemek için Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne kota kısıtlaması yapılması için talepte bulunduklarını kaydetti.