Mantar adı verilen küf çeşidinin sebep olduğu deri rahatsızlığı olan ayak mantarı tehlikeli olabiliyor.
Abone olMantar adı verilen küf çeşidinin sebep olduğu deri rahatsızlığı olan ayak mantarı, insanların çoğunun ömürlerinde bir kez başına geliyor.
Ayak mantarına sebep olan mantarlara herkes maruz kaldığı halde niçin bazı insanlarda geliştiği bilinmezken; yıkama sonrası kurutulmayan ayak, sıkı çorap ve ayakkabılar, nemli ortam oluşturarak mantarların çoğalmasını sağlıyor. Sık rastlanan bir rahatsızlık olan ayak mantarında bulaşma; genellikle terlik, çorap, ayakkabı, havlu gibi ortak kullanılan eşyalardan veya banyo, küvet, plaj, hamam ve benzeri ortak zeminlerden gerçekleşebiliyor. Genellikle çok bulaşıcı olduğuna inanılan mantar, aynı evi paylaşan insanlarda bile görülmeyebiliyor. Hepsi oldukça kaşıntılı olan bu rahatsızlığın tedavisinde krem ve spreyler kullanılırken, ciddi durumlarda ağızdan hap tedavisine de başvurulabiliyor. Ancak bazı vakalar, tedaviye direnç gösterebiliyor.
Bu hastalık tedavi edilmediğinde, 'deri bütünlüğü bozulduğundan' diğer mikroplar çatlak ve yarıklardan girerek yılancık denen hastalığa yol açabiliyor. Tedavi ile döküntü geçse bile mantarlar deride yaşamaya devam edip uygun şartlarda tekrar hastalığa yol açıyor. Hastalığın tekrarlamaması için alınabilecek tedbirler şöyle;
"Her gün ayakların yıkanması. Ayakların, özellikle de ayak parmak aralarının sürekli kuru tutulması. Özellikle yazın kapalı ayakkabı giyilmemesi. 2-3 çift ayakkabının dönüşümlü olarak kullanılması, ayakkabı kurumadan tekrar giyilmemesi. Pamuklu çoraplar giyilmesi ve günlük olarak değiştirilmesi. Başkalarının havlu ve ayakkabılarını kullanmaktan kaçınma. Mümkünse evde çıplak ayakla gezilmesi, yazın ayakkabılara mantar önleyici pudra serpilmesi"