BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Avusturya'da tüm telefonlar dinleniyor

Avusturya'da terörle mücadele amacıyla ülke genelinde bilgisayar ve telefon haberleşmesi 6 ay süreyle kayıt altına alınacak.

Abone ol

Avrupa Birliği'nin 2006 yılında New York, Londra ve Madrid'teki terör eylemleri üzerine aldığı karara dayandırılan yeni uygulama 1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girdi. Uygulamaya göre, 1 Nisan'dan itibaren Avusturya'da bilgisayar, sabit ve mobil telefonla yapılan tüm haberleşmelerin kayıt altına alınmaya başlandı.

Bilgisayarların IP numarası, kullanıcının isim ve adresi,e-posta yazışmaları ile sabit veya cep telefonlarından yapılan görüşme ve SMS, MMS gibi kısa mesajlar da kaydedilmeye başlandı.
Ülke genelinde internet ve mobil telefon hizmeti veren 165 firma bulunduğunu belirten yetkililer, haberleşme bilgilerinin 6 ay süreyle kayıt altına alınması uygulamasının yaklaşık 20 milyon Euro'ya mal olacağını ve bu harcamanın yüzde 80'nin devlet tarafından karşılanacağını bildirdi.

KARŞI 80 BİN İMZA TOPLANDI

Üniversiteler bilgisayar ve telefonlardan yapılan haberleşmeleri kayıt altına alma uygulamasından muaf tutuluyor. Yeni uygulamanın insan haklarına aykırı olduğunu ve yurttaşların özel yaşamına müdahale anlamına geldiğini savunan tüketici haklarını koruma kuruluşları da uygulamanın iptali için anayasa mahkemesine başvuracaklarını açıkladılar.
Bu arada yeni yasaya karşı örgütlenen yurttaşlar hareketinin de 80 bin imza topladığı bildirildi.

Avrupa Birliği konuya ilişkin kararının haberleşme bilgilerinin 6 ila iki yıl süreyle kayıt altına alınmasını öngördüğüne işaret eden Adalet ve İçişleri bakanlığı ise Avusturya'nın AB kararını uygulamakta geciktiğini ve kayıt için asgari süreyi seçtiğini savunuyor. Yeni uygulamanın yürürlüğe girmesiyle 1 Nisan'dan itibaren Avusturya'da, kimin kiminle, telefon veya bilgisayar üzerinden ne kadar görüştüğü,neler konuştuğu veya neler yazdığı kayıt altına alınacak ve bu kayıtlar altı ay süreyle muhafaza edilecek.

GURBETÇİLER TEPKİLİ

Yeni uygulamaya tepki gösteren vatandaşlarımızın görüşleri ise şöyle:

Derya Çapkın: Ben insanların özeline girilmesini hiç hoş karşılamıyorum. Bu iyi bir uuygulama değil ve bir an önce kaldırılmalıdır.

Muhammed Yüksel: Bir taraftan iyi diğer taraftan kötü.Özel hayatımızın içine girmeleri  kötü ama diğer taraftan da terörü engelleyebilmek için yapılan bir çalışma olunca  iyi bir şey diye düşünüyorum. Ailem, sevgilim ile konuştuklarımı kimsenin dinlemesini dinlemem

Elif Özgönül: Benim konuştuklarım, yazdıklarım kimseyi ilgilendirmez. Ben bu uygulamayı yeni duydum ve karşı çıkıyorum.

Altan Altuğ: Terörle mücadele açısından iyi bir uygulama olabilir ama kişisel özgürlük açısından hiç uygun değil. İnsanların özeline girilmesi hiç olumlu bir hareket olarak gelmiyor bana..

Harun Doğan: 11 Eylül saldırılarından sonra Müslümanlar üzerinde bir baskı oluştu. Sanırım telefon dinleme uygulaması da bu nedenle başlandı. Eğer bu Türkiye?de yapılsaydı AB ülkeleri insan hakları ihlali gerekçesiyle karşı çıkardı. Bu uygulama tamamen yanlış ve yabancılara yönelik..

Erol Şahan: Bu kararların altında yatanlar aslında burada yaşayan Müslümanları yıldırmak. Bence terörü çıkartanlar bu kararları alıyorlar.

Hüseyin Kudun: Ben bu uygulamayı olumlu buluyorum.