BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Avusturya halkı koalisyon dedi

Avusturya'da bugün yapılan genel seçimlerde tek başına iktidar olacak parti çıkmadı.

Abone ol

Seçimin favorisi olarak gösterilen Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) oyların 35.8'sini alırken, Halk Partisi (ÖVP) yüzde 34.1 oy oranıyla ikinci sırada yer aldı.

Aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) yüzde 11.2 oy oranıyla Yeşiller Partisi'ni de geride bırakarak parlamentoya giren üçüncü parti oldu.

Yeşiller Partisi yüzde 10.5 oranıyla dördüncü ve Başbakan Wolfgang Scühssel'in koalisyon ortağı olan Avusturya'nın geleceği için Birlik Hareketi (BZÖ) yüzde 4.2 oranla parlamentoya giren beşinci parti oldu.

Geçici resmi sonuçlara göre, 183 üyeli parlamentoda partilerin kazandıkları sandalye sayısı ise şöyle belirlendi: SPÖ 68, ÖVP 66, FPÖ 21, Yeşiller Partisi 20, BZÖ 8.

Bu arada yurt dışındaki 400 bin Avusturyalı'nın diplomatik temsilciliklerde kullandıkları oyların sayılmasından sonra kesin sonuçların belirleneceği bildirildi. Seçim öncesi planlanan Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller Partisi arasında bir koalisyon kurulması da olası görülmüyor.

Seçim sonuçlarının açıklanması sırasında Avusturya devlet televizyonuna (ORF) konuşan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) lideri Alfred Gusenbauer, Cumhurbaşkanı tarafından kendisine görev verilmesi halinde, Halk Partisi'yle görüşebileceğini söyledi.

Başbakan ve Halk Partisi (ÖVP) lideri Schüssel'in de seçimin galibi SPÖ ile görüşmeye hazır olduğunu açıklaması ülkenin gelecek hükümetinin "büyük koalisyonla" belirleneceğine işaret ediyor.

Yurt dışındaki Avusturyalıların yurt dışındaki temsilciliklerde kullandıkları oyların en geç 9 Ekim gününe kadar Viyana'ya ulaşması bekleniyor.