BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,76
ALTIN 2.969,42
HABER /  GÜNCEL

Avustralya'da muhafazakârların iktidarı

Avustralya'da muhafazakârların oluşturduğu Liberal-Ulusal Koalisyonu'nun seçimlerde galip gelmesiyle parti lideri Tony Abbott bugün başbakan olarak yemin etti.

Abone ol

Avustralya'da muhafazakârların oluşturduğu Liberal-Ulusal Koalisyonu'nun seçimlerde altı yıllık İşçi Partisi hükümetine karşı galip gelmesinin ardından Tony Abbott bugün Başbakan olarak yemin ederek göreve başladı.

55 yaşındaki Abbott'ın muhafazakâr koalisyonu, 7 Eylül'de yapılan seçimlerde parlamentonun alt kanadında çoğunluk elde etmişti.

Avustralya'nın yeni hükümeti, İşçi Partisi'nin geçirdiği karbon emisyon vergisini kaldırmayı ve mülteci politikalarını sıkılaştırmayı hedefliyor.

Hükümetinin ivedilikle işe koyulacağını açıklayan Abbott "Avustralyalılar hemen işe başlamamızı istiyor. Bu hükümet de aynen bunu yapacak." dedi.

Ama Abbott'ın yeni hükümeti şimdiden -özellikle hükümetteki kadın bakan sayısı itibarıyla- tartışmalara neden oldu. Zira yeni Dışişleri Bakanı Julie Bishop hükümetteki tek kadın bakan.

'Tekneleri durdurma'

Yeni başbakan, ilk işinin karbon vergisinin iptal edilmesi olacağını söyledi.

Abbott, Avustralya'da havayı en çok kirleten şirketlerin belli bir karbon seviyesinin üstündeki emisyonlar için vergi ödemesini gerektiren kanunun istihdam azalmasına ve enerji fiyatlarının artmasına neden olduğunu öne sürüyor.

Yeni başbakan bu verginin yerine çiftçilere ve şirketlere emisyonlarını azaltmak için yardım sağlayacak yeni bir planı devreye sokmayı planlıyor.

Bilim bakanlığı ve yeşil teknolojilere parasal yardım sağlayan fonlar da kapatılacak. Yerel gazeteler, iklim değişikliğiyle alakalı iki resmi kurumun da kapatılmasının beklendiğini söylüyor.

Avustralya'nın önde gelen bilim adamı Profesör Ian Chubb ise bu planlara tepkili... Avustralya'nın resmi yayın kanalı ABC'ye yaptığı açıklamada Chubb "Sorunları görmezden gelince sorunlar ortadan kalkmıyor." dedi.

Yeni başbakanın mülteciler ve sığınmacılarla ilgili planları da bugün devreye giriyor. İşçi Partisi iktidarında iltica başvurusu yapanlar, işlemlerinin yapılması için Papua Yeni Gine'ye gönderilmekteydi.

Bu politikayı işler tutacak olan Abbott, teknelerin Endonezya'dan gelmesi durumunda ise bu ülkeye geri gönderileceklerini söylüyor.

Ama insan hakları grupları hem yeni hükümetin hem de eskisinin mülteci ve sığınmacı politikalarına tepki gösteriyor.

Bu sırada Senato için verilen oyların sayılmasına devam edilirken muhafazakârların burada çoğunluk elde etmesi beklenmiyor.

Bu yüzden de hükümetin kanunları geçirmek için birçok ufak partiyle iş birliği yapması bekleniyor.