BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Avustralya: Zorla evlatlık politikası için özür

Avustralya Başbakanı Julia Gillard, 1950 ve 1970'li yıllarda uygulanan zorla evlatlık verme politikası için özür diledi.

Abone ol

Avustralya Başbakanı Julia Gillard, 1950 ve 1970'li yıllar arasında uygulanan zorla evlatlık verme politikası için özür diledi.

Bu uygulama ile çoğu genç kız onbinlerce annenin bebeğine devlet el koymuş ve çocuksuz evli çiftlere evlatlık vermişti.

Birçok kadın çocuklarını vermeye zorlandığını ifade etmişti.

Yüzlerce mağdura seslenen Başbakan Gillard "utanç verici" uygulamanın "acı bir miras" bıraktığını söyledi.

Başkent Canberra'da mecliste yaptığı konuşmasında Gillard, "Avustralya halkı adına bu parlamento sorumluluğu üzerine alıyor ve anneleri bebeklerinden ayırarak uzun süreli acılı bir miras bırakan uygulamalardan dolayı özür diliyor" dedi.

Hakları konusunda hiçbir bilgi verilmediği için evlatlık veren annelerin bilinçli bir onay vermiş olmasının mümkün olmadığını ifade eden Gillard, bu uygulamayı "ahlak dışı, hileli ve çoğu durumda yasa dışı" olarak tanımladı.

Uygulamadan etkilenen kadınlara destek sunulması amacıyla hükümetin 5 milyon Avustralya doları tutarında bir fon ayırdığı bildirildi.

Yüzlerce kadının tanıklığına dayanarak hazırlanan bir raporda, o dönemde toplumun evlilik dışı anneliği olumsuz karşılaması nedeniyle kadınların çocuklarını evlatlık vermek zorunda kaldığı, bazılarının ise hileli yollardan imzasının alındığı ifade ediliyor.