BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,47
ALTIN 3.003,33
HABER /  GÜNCEL

Avustralya parlamentosundan 'peçe' geri adımı

Burka ya da peçeli çarşaf giyen kadınların Avustralya'da parlamentoyu ziyaretleri sırasında ayrı bir bölmede oturmalarını öngören karar hükümet tarafından geri çevrildi.

Abone ol

Avustralya hükümeti, parlamento binasında peçeli kadınların hareketini kısıtlama girişimini geri çevirdi.

Bu ay başında Avustralya parlamentosu peçeli kadınların başkent Canberra'daki binanın kamuya açık koltuklarında ayrı bir bölmeye oturtulmalarına karar vermişti.

Karar, burka ya da peçeli çarşaf giyen kadınları hedef aldığı gerekçesiyle ayrımcılıkla suçlandı.

Şimdi yetkililer parlamentoya gelen ziyaretçilerin peçe giymeleri durumunda yüzlerini güvenliğe kısa süreliğine açmalarının yeterli olacağını söylüyor.

Parlamento Hizmetleri Dairesi'nden yapılan son açıklamada, ''Güvenliği geçtikten sonra ziyaretçiler parlamento binasının kamuya açık bütün yerlerinde yüzlerini örterek gezebilir.'' deniyor.

Senato Başkanı Stephen Parry, Başbakan'ın soru-cevap oturumu sırasında bir grup peçeli kadının genel kurulda proteso gösterisi düzenleyeceği yönünde duyumlar aldıklarını ve ilk kararın bu istihbarata dayandığını söyledi.

Parry, peçeli kadınları ayrı bir bölümde tutma girişiminin hiçbir zaman yürürlüğe sokulmadığını ve zaten geçici bir uygulama olarak düşünüldüğünü belirtiyor.

Başbakan Tony Abbott geçmişte burkayı ''çatışmacı'' bir kıyafet olarak nitelemiş ve hiç giyilmemesini tercih ettiğini söylemişti.

Fakat Abbott'ın Parlamento Başkanı Bronwyn Bishop'la iletişime geçerek peçeyi kısıtlama kararını ''yeniden gözden geçirmesini istediği'' bildirildi.

Peçe tartışması Avustralya'da terör saldırısı endişelerinin arttığı ve IŞİD'in yanında savaşmaya gittiği söylenen cihatçıların gündemde olduğu bir döneme rastlıyor.

Peçe kısıtlamasını eleştirenler parlamentoya giren herkesin güvenlik kontrolünden geçtiğini ve yüzleri örtülü olanların farklı bir muameleye tabi tutulmasına makul bir gerekçe olmadığını savunuyordu.

Avustralya'da nüfusun yüzde 2'sinin biraz üstüne denk düşen yaklaşık yarım milyon Müslüman yaşıyor.